Carrièreswitch: van koffiebrander tot bewakingsagent
De sector van bewaking en beveiliging boomt als nooit tevoren. Dat betekent dat er ook heel wat vacante jobs zijn in de branche. Lees maar ...
In de haven van Antwerpen waken Dean Van Gerwen (26) en Satish Chotkoe (48) dagelijks over de veiligheid op de werkvloer bij klanten in de (petro)chemische industrie. Zij zijn aan de slag bij Total Safety, een multinational die wereldwijd actief is. We treffen hen in het logistiek centrum van Total Safety Belgium, in de schaduw van het Sportpaleis in Merksem.
“We werken on site en zijn bij wijze van spreken afgesloten van de buitenwereld”, lacht Satish Chotkoe. “Daarom dat weinigen ons kennen en weten wat we doen. Voordien was ik actief in de winkelbeveiliging, van brand- en veiligheidswacht had ik nog nooit gehoord.”
Dean Van Gerwen volgde de opleiding integrale veiligheid, en ook hem was deze jobopportuniteit niet bekend. “Ik ben begonnen als bewakingsagent. Maar deze job geeft mij zo veel meer uitdaging”, getuigt hij. “Je komt in aanraking met verschillende bedrijfsculturen, met elk hun eigen procedures en regeltjes. Bovendien heb je te maken met zo veel verschillende mensen, van uiteenlopende nationaliteiten (en talen), die je op één lijn moet krijgen omtrent veiligheid op de werkvloer.”
“Het houdt in dat je ook de durf moet hebben om mensen erop aan te spreken als ze de veiligheidsvoorschriften niet naleven. Maar je moet tegelijk ook diplomatisch zijn. Hen zomaar de les spellen en met het vingertje wijzen, dat werkt niet. Je moet dat op de juiste manier aanbrengen. Je bent als het ware hun veiligheidscoach”, getuigen beide heren.
“Als brand- en veiligheidswacht draag je een grote verantwoordelijkheid”, pikt Robert Van den Brule in, general manager van Total Safety Belgium. “Over het algemeen zijn we actief op sites en werven met hoge risico’s, waaronder de grote energieproducenten zoals kerncentrales, chemie- en petrochemiereuzen, olieraffinaderijen en farmaceutische bedrijven.”
“Het accent ligt sterk op preventie”, gaat hij voort. “Als brand- en veiligheidswacht waak je erover dat bijvoorbeeld bij handelingen met brandgevaar de risico’s zo veel mogelijk worden uitgesloten. En je kijkt erop toe dat iedereen de juiste bescherming draagt en het goede materiaal gebruikt. Je moet altijd een paar stappen vooruitdenken. Zestig tot negentig procent van de incidenten is te wijten aan ‘human error’. Die factor proberen we zo veel mogelijk uit te sluiten.”
“Van aanpakken weten, durf hebben, diplomatisch zijn, ... Die soft skills zijn enorm belangrijk. Kandidaten hoeven niet per se een veiligheidsachtergrond te hebben, wél de juiste attitude”, zegt opleidingscoördinator Werner Van Dam.
“De basisopleiding duurt bij ons zes dagen. Daarin testen we of de juiste attitude aanwezig is, maar ook zaken als hoogtevrees of claustrofobie. Kandidaten mispakken zich daar soms toch aan. Na vier dagen theorie volgen twee dagen praktijk. Dit gaat telkens gepaard met examens om de nodige attesten te bekomen. Maar dan zijn de kandidaten nog niet volledig klaargestoomd. Bij de klanten moeten nog procedures en specifieke opleidingen doorlopen worden”, verduidelijkt hij.
“Wanneer onze klanten grote onderhoudswerken aan hun installaties doen, stijgt de vraag naar brand- en veiligheidswachten. Daarom werken we ook veel met uitzendkrachten. Zo’n 60 procent is vast in dienst, de andere 40 procent zetten we in via onze vaste uitzendpartner. Omdat die noden sterk variëren, werken ze in verschillende regimes: dagdiensten, ploegensysteem, weekend- en nachtwerk, het kan allemaal. We verwachten daarom van onze mensen dat ze heel flexibel zijn. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat ze overal ingeschakeld kunnen worden”, legt HR officer Margot De Vos uit.
(Bart Roggeman)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De sector van bewaking en beveiliging boomt als nooit tevoren. Dat betekent dat er ook heel wat vacante jobs zijn in de branche. Lees maar ...
Tussen verschillende 16 jobs kan je kiezen binnen security. Ontdekt hoeveel een bewakingsagent verdient en welke premies en andere vergoedingen hij/zij naast zijn/haar loon erbij krijgt.
Als er één sector is die schreeuwt om nieuw bloed, dan is het wel die van bewaking en beveiliging.
Cipier - of penitentiair beambte (PBA) zoals het officieel heet - is een knelpuntenberoep. Vooraleer je cipier kan worden, moet je dan ook een ganse procedure doorlopen. Maar hoeveel bedraagt het loon van een cipier voor de begeleiding en bewaking van gevangenen?
Beveiliging zit in de lift, en dit zowel als job als sector.
In de haven van Zeebrugge is de vraag naar bewakingsagenten groot. Maar ook elders in West-Vlaanderen is er werk in de sector. Hoe komt dat?
Met een zomer vol festivals en allerhande evenementen voor de deur breekt voor bewakingsagenten weer een extra drukke periode aan.
G4S is de grootste beveiligingsonderneming in de wereld. Het bedrijf is actief in meer dan 110 landen en geeft wereldwijd werk aan bijna 600.000 mensen, waaronder meer dan 5.000 in België.
De traditie wil dat sollicitanten een cv afgeven aan de werkgevers waarin alle competenties en ervaringen in de verf worden gezet. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn de rollen echter omgekeerd, en moeten de werkgevers zich van hun beste zijde laten zien aan de kandidaten.