Kledij
Vorige

1 van 79

Volgende

Ontslagen wegens kort haar

28 oktober 2010
De Nederlandse stewardess Ilse Hesselberth werd door luchtvaartmaatschappij KLM ontslagen omdat haar haar te kort is.
KLM stewardess Ilse Hesselberth

‘Extravagante haardracht’, zo noemt KLM het kapsel van Ilse. Het haar van de stewardess is korter dan 1 centimeter, en dat laten de uniformvoorschriften naar verluidt niet toe.

Nochtans heeft Hesselberth al een korte haardos sinds maart 1998, toen ze in dienst trad bij KLM. Ze ondervond nooit problemen, tot een collega in 2005 plots een klacht indiende.

Extravagante haardracht

Pas in 2007 kreeg ze tijdens een functioneringsgesprek te horen dat haar korte haar beschouwd werd als extravagante haardracht. Er was een ondergrens van 1 centimeter vastgelegd, en Hesselberth moest met een pincet een haar uittrekken om die te kunnen meten met een liniaal. Het haartje bleek 0,8 centimeter te kort.

Hesselberth stelde voor om een pruik te dragen, maar dat wilde de luchtvaartmaatschappij niet toestaan. De stewardess kreeg tussen 2007 en 2010 drie officiële waarschuwingen en een berisping.

Geschorst

In juni van dit jaar werd ze van een vlucht gehaald en geschorst. Haar ontslag werd aangezet in juli. KLM spreekt van ‘verstoorde arbeidsverhoudingen’.

Hesselberth – die beweert van passagiers juist complimenten te krijgen over haar kapsel – voelt zich gediscrimineerd. “Ik heb mijn werk altijd goed gedaan. Het belangrijkste is toch dat de passagiers goed worden behandeld?”

KLM werd in het gelijk gesteld door de Haarlemse kantonrechter. Hij oordeelde dat het bijna kaalscheren van hoofdhaar bij vrouwen maatschappelijk niet algemeen aanvaard is.

(mo)    

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook