Jobs met toekomst
Vorige

1 van 385

Volgende

Milieuconsulent, een job met toekomst

Voor Jan Feryn in 1990 zelfstandig milieuconsulent werd, was hij ambtenaar bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). "Ik merkte dat veel gemeenten wel iets wilden doen aan hun milieubewustzijn, maar daar niet de kennis voor in huis hadden. Ik wou hen wel helpen, maar mocht dat niet als toezichthoudend ambtenaar."
milieuconsulent Jan Feryn
Jan Feryn, zelfstandig milieuconsulent

Als zelfstandige kon Feryn dat wel. Sindsdien helpt hij bedrijven en overheden die in orde willen zijn met de milieuwetgeving. "Evident was dat niet in het begin. Milieuconsulent was toen, en nu nog steeds trouwens, een vrij zeldzaam beroep." Maar de concurrentie komt opzetten. Haalde Feryn in het begin van zijn milieucarrière tachtig procent van zijn offertes binnen, is dat nu nog de helft. De behoefte aan advies stijgt en dat vertaalt zich in het grotere aanbod aan consulenten.

'De concurrentie komt opzetten'

Tussen 1990 en nu heeft Feryn voor zo'n vijfhonderd bedrijven gewerkt. De dossiers die hij in die tijd behandelde, zijn divers. Van bedrijven die een achterliggend stuk braakgrond willen inrichten tot de opvulling van een kleiput. "Negen op de tien van mijn klanten zijn bedrijven. Meestal vragen die om in orde gebracht te worden met de Vlarem-wetgeving, maar we maken ook milieuvergunningdossiers aan of treden voor hen op als extern milieucoördinator."

Het eerste contact tussen Feryn en een nieuwe klant heeft vaak een verplicht karakter. Een bepaald type bedrijven is nu eenmaal verplicht om zich in orde te stellen met de milieuwetgeving en heeft daar vaak zelf niet de expertise voor in huis. "Dat zijn bedrijven die plots merken dat hun milieuvergunning totaal achterhaald zijn. Dergelijke klanten komen meestal via mond-aan-mondreclame bij ons terecht. Reclame maken, heeft in deze sector niet veel zin, heb ik al gemerkt. Het soort dienst dat wij leveren vergt blijkbaar enig vertrouwen. Bedrijfsleiders hebben daar blijkbaar nood aan. Het is dan aan ons om dat waar te maken, zonder te vergeten dat de milieuwetgeving bedrijven wel degelijk enkele verplichtingen oplegt die gehaald moeten worden. Voor ons is dat allemaal heel duidelijk, voor de ander partij vaak larie en apekool."

Milieuadviezen dragen het stigma van veel te kosten en weinig op te brengen. Is dat ook zo? "Er zijn er zonder twijfel heel dure bij. Maar er zijn er ook zeer betaalbare bij, die wel opbrengen. Als je op basis van een goed 'stukje' milieuadvies ervoor kan zorgen dat je milieuheffingen binnen de perken blijven, dat je geen boetes krijgt en goed overeenkomt met de buurt waar je bedrijf gevestigd is, dan levert dat toch iets op?"

In het kantoor van Jan Feryn werken vooral industrieel ingenieurs met een specialisatie milieuzorg. Maar wie in het vak wil stappen kan ook kiezen voor een opleiding milieuadministratie of een bachelor chemie met optie milieuzorg. Hoe populair die opleidingen zijn, weet Feryn niet exact. "Ik denk dat er elk jaar zo'n dertig tot veertig mensen afstuderen. Oneindig veel is dat niet." Wat hij wel weet, is dat er nogal wat cowboys op de markt actief zijn. "Op het einde van de dag moet je toch het gevoel hebben dat je hebt bijgedragen tot een beter leefmilieu. Ik denk niet dat dat voor iedereen geldt. Sommige types zitten louter om economische redenen in de sector. Niet dat dat slecht is, maar ik zou het niet kunnen."

9 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook