Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Waarom je best mag onderhandelen over je job- en loonvoorstel

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. De mogelijkheid om vragen te stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek is er een die je met beide handen wil grijpen. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?

1. Wel doen: voorbereiden

Een eigen vragenronde is zowel een kans om jezelf te blijven bewijzen als om erachter te komen of de functie bij je past. Want het gesprek is nog niet voorbij en je wilt nog steeds tonen dat je de geknipte persoon voor de job bent.

“In feite moet je vóór je jobinterview twee of drie boodschappen vastleggen die je wilt overbrengen tijdens je gesprek”, zegt John Lees, auteur van ‘How to Get a Job You Love’, in Harvard Business Review. Met andere woorden: als je die punten nog niet hebt kunnen overbrengen als antwoord op de vragen die tot nu toe zijn gesteld, moet je dat nu doen.

Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens én na

2. Wel doen: visualiseren

Belangrijk is om het jobgesprek slim te laten overvloeien naar jouw vragenronde. De sleutel is om dit deel van het interview te laten aanvoelen als een voortzetting van het gesprek. Lees raadt aan om te personaliseren en te visualiseren.

Bijvoorbeeld, in plaats van ‘Hoe ziet een typische dag eruit?’ kan je vragen ‘Hoe zou een typische dag voor mij in deze rol eruit zien?’ Dat stelt de rekruteringsmanager in staat om jou in de rol te zien.

Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

3. Niet doen: algemene vragen

Wat je beter niet doet, zijn vragen stellen waar je de antwoorden (na twee minuten googelen) al op zou moeten weten, of hoogstens als check. Want je doet van tevoren al onderzoek naar de functie en het bedrijf.

Een vraag aan het eind van het gesprek als ‘Wat zoekt u in een kandidaat?’ of ‘Hoe kan ik indruk op u maken?’ is niet zo’n goed idee, vindt loopbaancoach Robbie Bryant. “Dergelijke vragen staan meestal al in de vacaturetekst of op de website van het bedrijf”, vertelt hij op Metro UK. “Die zijn wel heel algemeen.”

Lees ook: Waarover jij als sollicitant vragen kunt stellen

4. Niet doen: expliciete vragen

Als je bijvoorbeeld meer wilt weten over de balans tussen werk en privé, is subtiliteit in de vraagstelling van belang. Of je vanuit huis kunt werken en hoeveel dagen dan wel, is daarom een vraag die je beter niet te direct stelt, vindt Bryant. Het kan namelijk suggereren dat je ongelukkig wordt van kantoorwerk.

Er zijn echter wel manieren om het onderwerp te bevragen zonder er expliciet over te beginnen. “Vraag bijvoorbeeld meer in het algemeen naar de weekindeling, sociale contacten en het leven op kantoor.” Dus meer in functie van het bedrijf en team, en niet vanuit je eigen wensen (of eisen).

Ontdek: Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

5. Niet doen: beginnen onderhandelen

Vraag aan het eind van je gesprek gerust naar de volgende stappen in het wervingsproces. Je mag zeker niet aanmatigend klinken of het gevoel geven dat je het sollicitatieproces van het bedrijf niet respecteert, stelt John Lees. Daarom moet je ook voorkomen dat je vragen gaat stellen die dienen om de deal meteen te sluiten.

Een lastige kwestie zijn vragen over je startsalaris, extralegale voordelen of aantal verlofdagen. Al kwamen die jobaspecten mogelijk al eerder tijdens het gesprek aan bod. Maar je moet voorkomen dat je te vroeg in het sollicitatieproces vraagt naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, adviseert Lees.

"Je bent niet in een positie om goed te onderhandelen omdat je je nog op onbekend terrein bevindt. Het moment om over salaris te praten is nadat ze verliefd op je zijn geworden."

Extra: Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?

(William Visterin) - Bron: Jobat / Harvard Business Review / Metro UK

8 mei 2024
Anderen bekeken ook