Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

Welke beroepen hebben meeste vakantiedagen, en welke minste?

vakantiedag uitslapen
Dat het onderwijs de sector is met het grootste aantal officiële vakantiedagen is bekend. Maar in welke sectoren en beroepen zijn ze eerder spaarzaam met vakantiedagen? We halen de gegevens uit het grote Salariskompas van Jobat.

Met 46 vakantiedagen per jaar heeft de sector van onderwijs, vorming en opleiding duidelijk de meeste vakantiedagen in petto. Al zullen mensen die in het onderwijs staan, ook wel argumenteren dat zij op sommige van die dagen ook wel stand-by moeten staan (of zelf werkzaam) voor hun school of onderwijsinstelling.

Ontdek: Hoeveel uur werkt een leerkracht per week?

Ben je werkzaam in overheidsdiensten dan kan je in ons land rekenen op gemiddeld 33 dagen vakantie. In wetenschappelijk onderzoek zijn dat er 30.

Waar het minst?

Waar heb je het minste dagen officiële vakantie? Dat is in de horeca: die is met 22 dagen het minst bedeeld met vrije dagen. Maar ook vrije beroepen en de toeristische sector staan onderaan de lijst met allebei 23 dagen vakantie. Bij filiaalhouders, design, creatieve beroepen en journalistiek zijn dat er 24.

Check: Kan jouw werkgever je extra vakantiedagen geven?

Al is het totale gemiddelde voor alle sectoren en functies in het algemeen - buiten onderwijs en overheid dan - ook niet zo gigantisch verschillend: het totale gemiddelde ligt op 26 à 27 dagen officiële vakantie.

Gemiddeld aantal vakantiedagen per functiecategorie

Gemiddeld aantal vakantiedagen in 2022

Heb jij minder vakantiedagen dan waar je recht op denkt te hebben? Hoe zit dat met je extralegale voordelen? Vergelijk je loon (én meer) met dat van anderen via het Jobat Salariskompas. En je weet meteen waar je staat.

(William Visterin) - Bron: Jobat Salariskompas 2022

9 januari 2023
Anderen bekeken ook