CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

sollicitatiegesprekken
Ze zullen tijdens je sollicitatie vaak vragen naar je gewenste loon of naar je sterke of zwakke punten. Maar de standaard openingsvraag van een sollicitatiegesprek is doorgaans: ‘Stel jezelf even voor.’ En zoals je weet: goed begonnen, is half gewonnen. Maar wat zeg je dan over jezelf?

‘Vertel over jezelf’ lijkt misschien een evidente vraag, maar toch is het belangrijk om vooraf even na te denken welke eigenschappen je naar voren wilt brengen, stelt Gitte Peeraer, talent acquisition & learning specialist bij Walters People.

Oftewel: welke eigenschappen wil je al van bij de start benadrukken. “Want door deze vraag vlot te beantwoorden, maak je dus al meteen een goede eerste indruk”, stelt ze.

Praktisch: privé mag, maar niet té

Wanneer je jezelf moet introduceren, begin je best met de praktische informatie. “Je naam, leeftijd en woonplaats zijn onmisbare informatie voor de recruiter. Aarzel dus niet om deze zaken luidop te benoemen, ook al staan ze op jouw cv vermeld”, oppert ze.

Lees ook: 'Waar zie jij jezelf over vijf jaar' beantwoord je best zo

Een persoonlijke touch is zeker welkom wanneer je jezelf voorstelt, al leg je best niet je hele privéleven bloot. “Je hobby’s en interesses helpen jouw gesprekspartner om zich een beeld van jou als persoon te vormen. En misschien heb je ook een leuke weetjes over jezelf.

Spreek je een mondje Italiaans omdat je als kind elke zomer in Italië op vakantie ging? Vertel dat gerust!”

Vervolgens komt je achtergrond aan bod. Welke opleiding heb je gevolgd en hoe ben je aan je carrière gestart? Waar heb je de meeste ervaring opgedaan? Heb je op een bepaald moment misschien een carrièreswitch gedaan? Zulke zaken.

Ontdek: Welke vragen kun je verwachten bij een tweede sollicitatiegesprek?

“Op dit punt wil de recruiter graag te weten komen welk professioneel pad je reeds doorlopen hebt.”

Hier is het ook wel de kwestie om het bondig te houden, want veel elementen komen later nog aan bod. “Overloop je cv in grote lijnen, maar verlies je niet in details. Daar kan de recruiter later zelf nog op in gaan.”

Tot slot wil de recruiter graag horen hoe je uiteindelijk bij je nieuwe potentiële werkgever bent terechtgekomen. “Vertel hoe je de vacature gevonden hebt. Was je bijvoorbeeld intensief op zoek, of kwam je heel toevallig de betreffende advertentie tegen?

Tips: Last van sollicitatiemoeheid? 4 tips om ermee om te gaan

Som de redenen op die je overtuigd hebben om je kandidaat te stellen voor de functie”, stelt Peeraer.

Besef ten slotte ook dat de job sowieso in een bredere context valt. Zo is de job van pakweg accountant of accountmanager bij bedrijf X mogelijk helemaal anders dan bij bedrijf Y.

“Denk bij je gesprek dus niet enkel aan het takenpakket, maar ook aan het bedrijf zelf. Sprak de bedrijfscultuur je aan, of was je al liefhebber van de producten of diensten die de organisatie aanbiedt? Deel dit dan gerust. Het kan immers wijzen op een goede match tussen jou en het betreffende bedrijf.”

Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

(wv) - Bron: Walters People

4 augustus 2023
Anderen bekeken ook