Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Je motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature? Zo doe je dat...

Wat als… een chatbot jouw sollicitatiebrief schrijft?

Chatbot die jouw sollicitatiebrief schrijft
De chatbot ChatGPT is zo goed dat hij nu ook al uitnodigingen krijgt om op sollicitatiegesprek te komen. Werkgevers merken het verschil soms niet tussen mens en machine. “Toch ontbreekt de persoonlijke touch nog vaak bij artificiële intelligentie.”

Het Britse copywritingbureau Schwa deed recent de test. Het wilde nagaan of hun rekruteerders een sollicitatie-opdracht zouden herkennen die was geschreven door ChatGPT. Dat bleek niet het geval. Zijn sollicitatiebrief en -opdracht over ‘geheimen van goed schrijven’ haalde de tweede ronde.

Doorgaans kunnen rekruteerders nog wel een brief geschreven door ChatGPT identificeren, weet Koen Van Havere van rekruteringsbedrijf Robert Half. “Vaak blijft de inhoud aan de oppervlakte en mist hij persoonlijke inbreng. Al zijn er ook altijd uitzonderingen. Veel zal afhangen van hoe goed de AI getraind is en hoe die wordt gebruikt.”

Dat laatste was het geval. Zo klonk het bij dat Britse bureau dat men de chatbot heel specifieke instructies had moeten geven om door te stoten naar de volgende ronde, zoals schrijven in de stijl van een bepaalde Amerikaanse auteur. ChatGPT kreeg ook meerdere pogingen.

Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…

Als basis oké

Koen Van Havere beaamt dat ChatGPT wel een goede basis kan bieden voor iets als een motivatiebrief.

“Hij schrijft vlot en zonder schrijffouten. Maar momenteel is de human touch toch nog altijd dé grote default van AI”, vindt hij. In een motivatiebrief beschrijf je waarom jij de geschikte kandidaat bent, en haal je concrete voorbeelden aan van je projecten en vaardigheden. Die input kan je wel geven aan een tool, maar de persoonlijke toets zal vaak ontbreken.”

Lees ook: 9 soft skills voor het robottijdperk

Artificiële intelligentie heeft nog zo zijn limieten. “Voorlopig zou ik zeggen: als je een basis wil voor je motivatiebrief, een vertrekpunt: test het zeker uit”, oppert hij. “Maar werk het voorstel van ChatGPT vooral verder uit tot iets wat écht van jou is, niet van een AI-tool. Artificiële intelligentie blijft een hulpmiddel, de menselijke inschatting zal altijd de doorslaggevende factor zijn.”

CHECK: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
Mijn Jobat banner

(William Visterin)

1 februari 2023
Anderen bekeken ook