Op gesprek
Vorige

1 van 57

Volgende

Bedrijven zetten gezichtsherkenningstechnologie in bij rekrutering

12 november 2019
Artificiële intelligentie om nieuwe medewerkers te rekruteren… Dus… computers, die mensen vervangen… om andere mensen te vervangen? Let’s check it out.

Hoe kan artificiële intelligentie (A.I.) en gezichtsherkenning gebruikt worden om nieuwe mensen aan te werven? Taalgebruik, intonatie en gezichtsuitdrukking van verschillende kandidaten worden gefilmd terwijl ze een reeks vragen beantwoorden, om vervolgens geanalyseerd te worden. Het gebeurt onder meer al bij Unilever en Volvo waar een robot de eerste sollicitatiegesprekken afneemt.

Eén video van 15 minuten, 25.000 indicatoren

Algoritmes leren door vele voorbeelden in hun systeem gepompt te krijgen. In dit geval doen ze dit door opnames te vergelijken met wel 25.000 andere opnames van mensen die succesvol bleken te zijn in de job. Elke video van 15 minuten geeft het systeem zo’n 25.000 indicatoren. Door al deze impulsen kan het systeem een betrouwbaar en objectief idee vormen over de toekomstige prestaties van de kandidaat.

Het Amerikaanse Hirevue doet het rekruteren meer op deze manier dan door gewoon op een CV te vertrouwen. Ze voegen elke 90 dagen 1 miljoen interviews aan de database toe. Van al die filmpjes worden er 150.000 voorselecties gemaakt. De uiteindelijke beslissing om iemand een job aan te bieden, is dan voor 80% tot 90% op basis van zijn verbale- en taalvaardigheden, al is dat niet het enige waar op gelet wordt…

“Uw gezicht spreekt boekdelen”

Iets wat wel vaker wordt gezegd, maar ook bij computers is dit het geval. Jouw wenkbrauwen optrekken of eens op je lip bijten, computers kunnen er de karaktertrekken van een sollicitant uit afleiden. De antwoorden op bijvoorbeeld een vraag als “Wat is jouw slechtste eigenschap?”, zijn vaak super cliché. Digitale testen zouden tegenwoordig kunnen meten of wat je zegt, echt aanleunt bij je karakter. Bijna elke beweging, van een kleine trek met je onderlip tot fronsen en rollen met je ogen …. Werkgevers worden nu dankzij artificiële intelligentie geholpen om dit te detecteren.

Maar de mens blijft wel belangrijk…

Zullen computers de hr-rekruteerders vervangen? De AI technologie ontwikkelt zich razendsnel, maar op dit moment kunnen ze alleen de ‘koude’ kandidaten eruit filteren. De werkgever geeft dan verschillende kenmerken in waar op gelet moet worden en AI haalt degene eruit die het best aanleunen bij de job. De uiteindelijke beslissing over wie de job krijgt, gebeurt nog altijd door een mens. Dus… vergeet niet éxtra hard op je gezichtsuitdrukkingen te letten!

(mr)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook