Werkplek
Vorige

1 van 476

Volgende

De toekomst? Eerste 100 robots zijn intussen ontslagen

Henn na Hotel robot
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? Dat is nergens voor nodig. In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.

Gaan robots écht de plekken innemen van de gewone werkmens? Dat is nog maar de vraag. In de lokale ‘Henn na Hotel’-keten in Japan zijn ze de androïden liever kwijt dan rijk, want maar liefst honderd robots zijn onlangs ontslagen. De reden? In plaats van het werk te verlichten, zorgden ze juist voor meer werk.

De robots ontvingen hotelgasten, werden ingezet als conciërge, brachten de koffers naar de kamers en bedienden gasten aan de bar. Ze trakteerden de hotelgasten bij aankomst zelfs op een dansje. Van een onvergetelijk onthaal gesproken.

Gesnurk of gemompel

De hotelketen haalde de robots oorspronkelijk in huis om het persoonstekort op te vangen. Maar een robot is duidelijk geen mens, en na een tijdje kwamen de technische mankementen dan ook naar de oppervlakte. Het gevolg: de werknemers van vlees en bloed konden niet anders dan overuren maken omdat de robots niet deden wat van hen verwacht werd. Het bewijs dat de robots nog lang niet klaar zijn om je job over te nemen.

En dat beseft de eigenaar van de hotelketen maar al te goed. Pas als je een robot in huis haalt, besef je dat ze eigenlijk overbodig zijn of gewoon in de weg lopen. Een gast die in het hotel verbleef, werd tientallen keer per nacht gewekt door de robot, met de opmerking: ‘Sorry, dat heb ik niet begrepen. Kan u dat nog eens herhalen?’ De reden? De gast snurkte nogal luid.

Hans Moravec

Het is duidelijk dat robots lang niet alle menselijke handelingen kunnen uitvoeren, en dat weten de experts in de artificiële intelligentie maar al te goed. Zij doopten het probleem tot ‘de paradox van Moravec’, genoemd naar Hans Moravec die kunstmatige intelligentie onderzoekt. Hij weet al jaren dat robots heel goed zijn in abstracte redeneringen, maar dat zintuigelijke en motorische vaardigheden nog een stap te ver zijn.

(dt/em) - Bron: Express 

Robot Pepper
Vandaag de dag zien ook steeds meer mensen in dat robots nog lang geen volwaardige vervangers van gewone mensen zijn. Om een simpel bordspel te winnen, of te berekenen waar olie te vinden is, zijn robots perfect. Maar eenvoudige dingen, zoals een glas vullen met water of wijn, dat is voorlopig nog niet voor een robot weggelegd. 18 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook