Bejaardenzorg binnenkort door robots uitgeoefend?

Door de stijging van het aantal ouderen staat de ouderenzorg onder druk. Het gebrek aan personeel wordt in sommige landen al opgevangen door bij bejaarden thuis robots in te schakelen. Ook in Europa worden de eerste stappen gezet.
#

Door een testproject van de Europese Unie zijn er momenteel zes Europese bejaarden die een zogenaamde GiraffPlus robot hebben rondrijden in hun huishouden. Deze robot zorgt ervoor dat ouderen nog zelfstandig kunnen blijven wonen zolang hun fysieke en mentale gezondheid dit toelaat. Ze zijn immers speciaal ontworpen om bejaarden in moeilijkheden te helpen.

Hoe werkt het?

De woning en het lichaam van de bejaarde wordt uitgerust met allerlei meetsensoren. Dankzij deze sensoren kan men exact weten waar de oudere zich in zijn huis bevindt en wat deze aan het doen is. Naast de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis meten de sensoren ook de gezondheid van de bewoner. Deze informatie wordt doorgestuurd naar een centrale databank. De robot zelf werkt niet autonoom, maar wordt op afstand bediend door professionele zorgverleners of familie.

Zo kunnen zorgverleners via de robot virtuele bezoekjes brengen aan hun patiënten, kunnen ze de gezondheidstoestand van de bejaarde monitoren en live op de hoogte blijven van problemen. Het systeem, dat voorlopig nog in zijn kinderschoenen staat, is niet ontwikkeld om de menselijke zorgverlening te vervangen, maar om deze te complementeren.

Bron: Express.be 

6 juni 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook