Beroep van dokter bedreigd door robots?

29 april 2014
Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
robot dokter

De 'overname' van de medische wereld door robots begon vrij onschuldig. Robots werden ontwikkeld om het werk van chirurgen te vergemakkelijken, maar moesten wel nog door hen worden bediend.

Nadien werden systemen verder uitgewerkt, zodat kon worden vermeden dat dokters de verkeerde medicatie zouden voorschrijven, bijvoorbeeld. Maar om zo efficiënt mogelijk een diagnose vast te stellen of patronen te herkennen bleef de dokter beter dan gelijk welke robot.

Diagnose

Vandaag zijn computersystemen echter zo geëvolueerd dat ze de diagnoses van dokters kunnen overtreffen. Dat toonde een groep onderzoekers aan in januari 2013. Zij ontdekten dat het diagnose-algoritme van robots/computers maar liefst 41,9 procent accurater was.

De gewone dokter zal snel worden voorbijgestreefd wanneer computersystemen worden ontwikkeld tot 'relational agents', die een persoonlijke band met patiënten kunnen opbouwen. Maar is dat wel zo? Zullen dokters zonder werk vallen nu aangetoond is dat zowel chirurgische handelingen als diagnosevaststelling beter worden gedaan door robots?

Gina Siddiqui denkt van niet. Dokters en robots kunnen perfect samenwerken en zullen zo zelfs sterker zijn dan de zogenaamde 'supercomputer'. Zulke teams zullen betere diensten kunnen verlenen dan menselijke dokters of robots alleen. Een dokter moet volgens haar zijn aandacht richten op minder mechanische vraagstukken. Hij (of zij) moet bijvoorbeeld de tijd nemen om belangrijke beslissingen te bespreken en moet patiënten geruststellen tijdens zware behandelingen.

(nm) – Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook