Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

Welke vragen kun je verwachten bij een tweede sollicitatiegesprek?

Vragen tweede sollicitatiegesprek
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Een tweede gesprek is een goede manier om het bedrijf wat beter te leren kennen. Andersom geldt hetzelfde. In dit gesprek krijg je meer inhoudelijke vragen en ga je de diepte in over de rol.

Wil je goed voorbereid zijn op jouw tweede gesprek? Lees dan zeker onderstaande voorbeelden van vragen die je kan verwachten én enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Ontdek: De 50 meest voorkomende sollicitatievragen

Voorbereiding

Na je eerste gesprek heb je waarschijnlijk al ietwat een beeld gekregen van het bedrijf waarvoor je gesolliciteerd hebt. Het is handig om de informatie die je in dit gesprek hebt meegekregen op te schrijven en aan de hand hiervan enkele vragen voor te bereiden.

Je wil natuurlijk duidelijk weten wat er van jou verwacht wordt en misschien ben je wel benieuwd naar de bedrijfscultuur, werkplek en prioriteiten. Door dit op te schrijven en voor te bereiden zorg je dat jij zometeen precies weet wat je wil zeggen en vragen tijdens het gesprek.

Alhoewel het niet netjes staat om gelijk te vragen naar je salaris en andere arbeidsvoorwaarden is het wel handig om een lijstje te maken met jouw wensen. Vaak wordt het aan het einde van het tweede gesprek immers wel besproken en dan ben je goed voorbereid als het aan de orde komt.

CHECK: 50 relevante vragen die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Voorbeelden van vragen

Elk bedrijf is anders. Om deze reden is het soms moeilijk in te schatten wat jou gevraagd zal worden. Bij een tweede sollicitatiegesprek ga je vaak wat meer de diepte in over de job en jouw ervaring, en wordt een eventuele opdracht of test die je hebt gemaakt besproken. Hieronder enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten bij je tweede gesprek:

1. “Wat zijn jouw ambities?”

Om je wat beter te leren kennen, is er een goede kans dat de recruiter zo’n soort vraag stelt. Geef hierbij een eerlijk antwoord en laat dit aansluiten bij de doelen en ambities van het bedrijf.

2. “Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?”

Waarschijnlijk heb je in het eerste gesprek al een pitch gegeven met redenen waarom jij goed bij deze rol past. Dit is je kans om die pitch nog wat uit te breiden! Geef voorbeelden van ervaringen en skills die goed passen bij de functie.

3. “Waarom wil je voor dit bedrijf werken?”

Bij deze vraag word je kennis over het bedrijf getest. Zorg daarom van tevoren dat je goed onderzoek doet over de normen, waarden en doelen van dit bedrijf. Vaak vind je een overzicht op hun website of in de vacature zelf.

4. “Hoe werk jij het best?”

Om te kijken of jij binnen de bedrijfscultuur past, is er een goede kans dat zo’n soort vraag gesteld wordt. Het is dus belangrijk om van jezelf te weten of jij liever in een rustige, afgesloten omgeving werkt of liever sociaal samenwerkt. Wees eerlijk, zodat je binnenkort niet opeens in een omgeving geplaatst wordt waar jij je niet comfortabel voelt.

Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (E-gids)

Einde van het gesprek

Als het gesprek aan zijn eind komt, kan het zijn dat je al een aanbod krijgt. Sommige bedrijven zijn hier sneller mee dan anderen, neem het dus niet persoonlijk als de hiring manager aangeeft later contact met je op te nemen of een derde gesprek wil inplannen.

Bij een aanbod is het sowieso verstandig om zelf even de tijd te nemen en goed na te denken of de functie en de arbeidsvoorwaarden helemaal bij je passen. Het is altijd belangrijk om beleefd te zijn, de manager (en eventuele andere aanwezigen) te bedanken voor hun tijd en aan te geven dat je geïnteresseerd bent. Geef een duidelijke schatting van wanneer je terug contact opneemt.

Het vinden van een nieuwe job is vaak een spannende zoektocht. Met deze tips en de juiste voorbereiding ben jij er helemaal klaar voor. Veel succes!

Extra: Solliciteren in stijl (E-gids)

(jr/kv) - Bron: CVster.nl

14 december 2022
Anderen bekeken ook