Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Opgelet! Deze sollicitatievragen zijn een valstrik

3 vragen die je altijd zelf kan stellen bij het solliciteren

23 oktober 2017
Een sollicitatiegesprek is als een examen: je hebt voor jezelf wel een indicatie of het goed is geweest, maar je weet het nooit helemaal zeker. Maar heeft de recruiter al zijn vragen gesteld, dan is het gesprek zeker nog niet afgelopen.

Uiteraard kan je vragen naar de functie, de doorgroeimogelijkheden en zelfs naar het loon. Maar mogelijk heb je dat al gedaan. In het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute’, dat eerder dit jaar uitkwam, haalt Richard N. Bolles een aantal vragen aan die je als sollicitant sowieso zelf kan stellen aan het eind van je gesprek.

1. ‘Bent u bereid mij deze baan aan te bieden?’

Volgens Bolles is het verbazingwekkend hoeveel werkzoekers een baan bemachtigden door gewoon de moed op te brengen er aan het eind van het sollicitatiegesprek naar te vragen. “Het ergste wat je kan gebeuren is dat de werkgever ‘Nee’ zegt, of ‘We voeren met allerlei mensen sollicitatiegesprekken, en we hebben dus enige tijd nodig om een beslissing te nemen’”, stelt Bolles. Maar mogelijk weet je al beter waar je staat.

2. ‘Binnen welke termijn hoor ik van u?’

Vraag beleefd naar de timing. “Als de werkgever zegt: ‘We hebben tijd nodig om hierover na te denken’, of: ‘We zullen u uitnodigen voor een tweede gesprek’, wil je ervan verzekerd zijn dat dit ook echt gebeurt.” Meer concreet is dus: ‘zou ik mogen weten wat de uiterste datum is waarop u contact met mij opneemt?’

3. ‘Mag ik na die datum contact met u opnemen?’

Je bedoelt: als ik dan om de een of andere reden nog steeds niks van u gehoord heb? “Sommige werkgevers hebben een hekel aan deze vraag en reageren er kribbig op. Maar de meeste werkgevers zullen je vraag waarderen, omdat je in feite aanbiedt hen te helpen.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15193 andere jobs