Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

5 signalen van een succesvol jobinterview

5 signalen van een succesvol jobinterview
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich de vraag stellen hoe dat geplande sollicitatie-interview nu ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er sowieso signalen die je het beste doen vermoeden. “Als je gesprek langer duurt dan gepland, dan kun je ervan uitgaan dat er sterke interesse in jou is.”

1. Het was een fijn gesprek

Een fijn gesprek is de start van elke aanwerving. “Het is verre van een objectieve maatstaf, maar een open, vriendelijk gesprek is al een veelbelovend teken”, vindt Ngoc Thi Tran, recruitment consultant bij Walters People. ”Als jouw gesprekspartner je op een ontspannen manier benadert, regelmatig glimlacht en extra vragen stelt over je vaardigheden en persoonlijkheid, dan wijst dat toch al op oprechte interesse.”

Gaat het gesprek ook over en weer en worden alle vragen beantwoord? Of beter nog: de recruiter begint spontaan te vertellen over de bedrijfscultuur en het team waarin je zou terechtkomen. “Zoiets toont aan dat de interviewer jou bewust een kijkje wil geven in de interne werking van de organisatie, en dat doen ze niet zomaar.”

Succesvol solliciteren: de voorbereiding

2. Lichaamstaal zit goed

Wordt er door de interviewer vaak ingestemd met je antwoorden, vaak geknikt en bevestigend geantwoord? Ook dat zijn goede signalen. Maar niet enkel wát er wordt gezegd is van tel, maar ook het hoe. Zo geven de houding en bewegingen van je gesprekspartner veel prijs.

“Is er veel oogcontact, leunt de interviewer regelmatig jouw kant op of spiegelt hij of zij zelfs jouw lichaamstaal?”, somt Thi Tran op. Allemaal zaken die, volgens haar, wijzen op sterke betrokkenheid vanuit de interviewer.

Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren

3. Het gesprek liep uit

Als het gesprek langer duurt dan oorspronkelijk gepland, dan moet ook dat je een goed gevoel geven, meent ze. “Recruiters hebben doorgaans strakke schema's tijdens sollicitatierondes”, merkt ze op. Als jij dan extra tijd krijgt, doet dat volgens haar een positief verloop vermoeden.

Dat het gesprek langer duurt dan voorzien, is overigens de keuze van de recruiter. “Je hoeft als kandidaat natuurlijk zelf geen tijd te rekken”, stelt Paul de Jongh, een Nederlandse talent acquisition manager, in de online publicatie Harpers Baazar. “Maar je mag best kritische vragen stellen. Bijvoorbeeld naar de reden voor de versterking die ze zoeken.”

E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

4. Referenties of beschikbaarheid?

Hier gaat het om praktische signalen. Wanneer recruiters jou totaal niet zien zitten, zullen ze bijvoorbeeld ook niet naar referenties polsen. “Vraagt de interviewer tijdens het gesprek om de contactgegevens van jouw referentiepersonen? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de running”, oppert Thi Tran. Volgens haar is het ook positief als je gesprekspartner wil weten of je nog andere sollicitaties hebt lopen. Of wanneer je beschikbaar bent om te beginnen.

Extra: 10 tips voor referenties in je cv

5. Rondleiding of … uitnodiging?

Soms geven recruiters al een korte rondleiding of brengen ze je in contact met de werkvloer. “Het voorstellen aan collega’s en leidinggevenden is veelal een goed teken”, erkent Paul de Jongh. Want het is doorgaans niet nodig om mensen te introduceren die sowieso niet in aanmerking komen voor de job.

Maar … het kan natuurlijk ook zijn dat de recruiter op het einde van je gesprek zélf zegt dat het goed ging. Of dat je goed bij het bedrijf zou passen. Of dat je een uitnodiging voor een tweede gesprek kunt verwachten. Of misschien legt hij die tweede afspraak al meteen vast. Zeker als je goed in de markt ligt. Want in tijden van krapte en knelpuntberoepen laten recruiters maar al te graag weten dat ze verder willen met jou.

Ontdek: Hoe raak jij in de tweede ronde voor die droomjob?

(William Visterin)

17 februari 2024
Anderen bekeken ook