Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Werk zoeken even beu
Het zoeken naar werk kan soms aanvoelen als een neverending story. Zeker wanneer het allemaal niet zo vlot verloopt als gehoopt en die langverwachte happy end eerder een fata morgana in de woestijn lijkt. Toch mag je de moed niet laten zakken. Deze tips geven jou alvast een duwtje in de rug.

Droom versus realiteit

Niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, ook de weg naar die ene droomjob kan soms bijzonder onbegrijpelijk verlopen. Zelfs wanneer je het perfecte cv of de juiste ervaring hebt, kan het in sommige gevallen toch nog lang duren vooraleer je effectief uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Dé gouden tip hierbij is: geef vooral niet op en vertrouw erop dat de aanhouder uiteindelijk wel wint.

Online solliciteren: tips & tricks

De oorzaak van het gevolg

Dat het soms net wat langer duurt dan verwacht kan in heel wat gevallen verklaard worden door twee factoren: de timing en het profiel van de werkzoekende. Wie bv. in de zomer of tijdens de eindejaarsperiode solliciteert, houdt best rekening met mogelijke vakanties van het hr-personeel dat de uiteindelijke eindbeslissing zal nemen. Ook de inzet van jobstudenten tijdens de zomermaanden zet sollicitatieprocedures vaak even on hold.

Krijg je weinig feedback of uitnodigingen, dan kan het ook te maken hebben met je cv. Wie weet komt je cv niet helemaal overeen met de vacature die je voor ogen hebt? Krijg je na een eerste sollicitatiegesprek maar bitter weinig uitnodigingen voor een vervolggesprek of contractbespreking, dan kan het ook te maken hebben met hoe je overkomt tijdens het gesprek. Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar een profiel met de juiste kennis en ervaring, ook persoonlijkheid en attitude spelen vaak een belangrijke rol.

E-GIDS: In 4 stappen naar een perfect CV

6 motiverende tips

Bij de pakken blijven zitten, heeft nog niemand een job opgeleverd. Pak dus de koe bij de horens en blijf ervoor gaan, ook wanneer het niet meteen iets oplevert.

1. Contacteer recruiters vrijblijvend

Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen. Ook wie eerder al eens genegeerd of afgewezen werd door een recruiter, kan er goed aan doen om na verloop van tijd nog eens te polsen naar de mogelijkheden. Wie weet zijn er ondertussen nieuwe vacatures waar je wel voor in aanmerking komt?

2. Maak het kenbaar

Het is helemaal geen schande om te laten weten dat je op zoek bent naar een (nieuwe) job. Of het nu op je social media is of offline bij je vrienden of kennissen, er is wel degelijk een kans dat iemand via-via weet dat er ergens een vacature is die perfect bij jou zou passen.

Trouwens, niet alle vacatures staan op vacaturesites, je kunt er dus alleen maar bij winnen om eens bij te praten met een (oude) bekende.

3. Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is niet zomaar wat tijdverdrijf, het is een leuke mogelijkheid om in een informele sfeer wat extra vaardigheden aan te leren. Het komt bovendien ook bijzonder goed over op je cv wanneer je die ervaringen aanstipt.

Daarnaast kan het een mooi gespreksonderwerp opleveren tussen jou en die hr-recruiter, zo is het ijs meteen al gebroken tijdens dat ongetwijfeld zenuwslopende gesprek.

4. Volg een bijkomende opleiding

Heb je het gevoel dat je bij bepaalde vacatures kennis of vaardigheden mist, ga dan een extra opleiding volgen. Het zal je profiel alleen maar interessanter maken. Ook het solliciteren zelf kun je oefenen, thuis voor de spiegel of via een (online) sollicitatiecoach.

Stappenplan: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek!

5. Zorg goed voor jezelf

Voor wie vaak afgewezen wordt, is de verleiding soms groot om zich wat te laten gaan en passief af te wachten tot die ene werkgever zich spontaan aanmeldt. Think again.

Zorg vooral goed voor jezelf en neem wat tijd voor je fysieke en mentale gezondheid. Laat je dagdagelijkse leven niet verzanden in een wazige en onregelmatige chaos, maar zorg voor voldoende rust en structuur.

6. Wees geduldig

Geduld is een schone deugd. Het kan je zoektocht naar een job zelfs aangenamer en minder stressvol maken. Laat jezelf niet ontmoedigen door een tegenslag en zet jezelf ook niet onnodig onder druk. Wie blijft proberen, zal vroeg of laat toch wel succes boeken.

Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

(fd)

2 februari 2024
Anderen bekeken ook