Vrijwilligerswerk
Vorige

1 van 28

Volgende

Helpt vrijwilligerswerk je aan een job?

Een derde van het personeel dat in een vzw betaald aan het werk is, begon daar ooit als vrijwilliger. In driekwart van de gevallen hebben de vrijwilligers in feite zelf hun job gecreëerd binnen de organisatie. De overigen hebben het werk ingepikt van iemand die er betaald aan de slag was. Dat stelt onderzoek van de Luikse universiteit vast. Vrijwilligerswerk kan je jobkansen dus een pak vergroten. Logisch, want je doet er ook veel competenties op.
#

Vrijwilligers hebben streepje voor

“Iemand die al jaren vrijwillig in een bestuur zetelt, bouwt vaardigheden op die ook in een betaalde baan van nut kunnen zijn. Zin voor samenwerking, bijvoorbeeld”, merkt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk op.

“Je hebt als vrijwilliger ook een extra troef in handen door actief te blijven. Er zijn namelijk werkgevers die, wanneer ze kunnen kiezen tussen twee kandidaten, gaan voor degene die er een vrijwillig engagement op nahoudt op het moment van de sollicitatie. In het buitenland, het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, wordt dat al veel meer gedaan. Daar stappen werkzoekenden ook veel sneller in het vrijwilligerswerk, wellicht omdat er minder sociale zekerheid is en het dus erg belangrijk is om bij potentiële werkgevers te kunnen aantonen dat je niet stilgezeten hebt.”

Competenties verzilveren

Er wordt in ons land ook hard aan gewerkt om de competenties die je via het vrijwilligerswerk leert, te laten vastleggen. Denk maar aan het systeem van ‘eerder verworven competenties’. “Men probeert om die te kunnen verzilveren in betaald werk. Zo lopen er een aantal projecten met laaggeschoolde jongeren”, aldus Eva Hambach. Het gaat echter om sporadische initiatieven. Op een formele erkenning van competenties die verworven zijn in het vrijwilligerswerk is het nog wachten.

5 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook