Vorige

1 van 45

Volgende
Volgend artikel:

De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

Kan ik zelf kiezen wanneer ik recup neem?

6 augustus 2019
Ik moet uitzonderlijk zaterdag werken. Kan ik zelf beslissen wanneer ik die kan compenseren?
afwezig recup

Als je op zaterdag werkt, dient die dag niet noodzakelijk gecompenseerd te worden. Alles hangt ervan af of je daardoor je normale wekelijkse arbeidsduur hebt overschreden en dus overuren hebt gepresteerd of niet.

Een voorbeeld: werknemer A werkt normaal van maandag tot vrijdag (5 dagen per week) à rato van 7,6 uur per dag. Zijn werkgever vraagt hem op zaterdag te komen werken wegens ‘een buitengewone vermeerdering van het werk’. Werknemer A presteert daardoor 7,6 overuren. Die worden gecompenseerd en gerecupereerd. De werknemer heeft recht op een toeslag van 50 procent bovenop zijn normale loon en op een volledige vergoedde inhaalrustdag.

De recuperatie dient in principe plaats te vinden binnen de dertien weken en gebeurt in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer rekening houdend met de goede organisatie van de onderneming. Voor bepaalde overuren (o.a. buitengewone vermeerdering van het werk met een beperking tot maximum 130 uur) bestaat de mogelijkheid om de overuren uit te betalen aan 150 procent en dit volgens de keuze van de werknemer.

Als je werkgever vraagt om volgende week in plaats van maandag tot vrijdag van dinsdag tot zaterdag te komen werken à rato van 7,6 uur per dag, hetzij 38 uur per week, presteer je geen overuren. Die zaterdag dient dan ook niet gecompenseerd te worden.

    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16153 andere jobs