Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 421

Volgende
Volgend artikel:

In Antwerp Expo kan je solliciteren én netwerken

Hoelang moet je als ingenieur naar werk zoeken?

Ingenieur naar werk zoeken
De helft van de afgestudeerde ingenieurs heeft in juni al een job op zak, dus nog voor hij of zij het diploma in handen heeft. Afgestudeerde profielen worden alsmaar eerder vastgelegd. Ze komen vaak terecht in de bouwsector en in chemie en farma.

Dat blijkt allemaal uit een rondvraag van ingenieursfederatie ie-net bij 665 ingenieurs die minder dan drie jaar geleden afstudeerden. Zowel bio-, burgerlijk- als industrieel ingenieurs werden bevraagd over hun stappen en plannen op de arbeidsmarkt.

Een van de bevindingen is dat ingenieurs alsmaar sneller aan de slag kunnen. “De helft heeft in juni al een job, terwijl die 50 procent in het onderzoek van vorig jaar pas in juli bereikt was”, aldus Nancy Vercammen van ie-net. In 2021 duurde het dus langer vooraleer je als prille ingenieur een job te pakken kreeg. “Dat was toen vooral te wijten aan de coronasituatie van 2020”, klinkt het.

Ontdek: Waar kom je als jonge ingenieur terecht?

In welke functies ga je als ingenieur aan de slag?

Afgestudeerde ingenieurs gaan het vaakst in twee functiedomeinen aan de slag: als consultant, of in proces- of productiefuncties. Naast consultancy en productie blijken ook onderzoek & ontwikkeling, projectontwikkeling en informatica populaire functiedomeinen.

Al zijn er wel verschillen op basis van het soort ingenieur. Voor burgerlijk ingenieurs en bio-ingenieurs is consultancy het meest voorkomende profiel. Maar voor industrieel ingenieurs is dat productie & proces, gevolgd door productontwikkeling. Voor de volledigheid: bij deze rondvraag werden overheidsfuncties en doctoraatstudenten niet meegerekend.

Tewerkstelling volgens functiedomein:

1.  Consultancy 15% 
2.  Productie/proces 15% 
3.  Onderzoek & ontwikkeling 13,6% 
4.  Projectontwikkeling 11% 
5.  Informatica 10,3% 
6.  Ontwerp 9,9% 
7.  Onderhoud 8,1% 
8. Milieu 2,6%  
9. Technisch commercieel: verkoop 2,2%  
10. Technisch commercieel: marketing/service/support 2,2%  
Extra: Hoeveel verdien je als ingenieur?

In welke sectoren ga je als ingenieur aan de slag?

De bouw is de populairste sector waar zowel burgerlijk (18%) als industrieel (23%) ingenieurs belanden. Voor bio-ingenieurs is dat de sector van chemie en farma: zowat 24% van hen komt daar terecht.

Sector twee en drie voor burgerlijk ingenieurs zijn respectievelijk telecom & ICT (16%) en de metaalnijverheid (13%). Voor industrieel ingenieurs staan studiebureaus op twee (11%) en metaalnijverheid op drie (9%). Ook bij bio-ingenieurs prijken de studiebureaus op de tweede plaats (14%), maar staat voeding (12,5%) op drie als het gaat om populairste sectoren van tewerkstelling.

CHECK: Deze bedrijven zijn op zoek naar een ingenieur
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(William Visterin) - Bron: ie-net, 2022

9 december 2022
Anderen bekeken ook