Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 505

Volgende
Volgend artikel:

Als psychiater heb je impact op zoveel manieren

Succesvol solliciteren: de voorbereiding

De voorbereiding bij het solliciteren
De meeste mensen zijn ietwat nerveus tijdens een jobinterview. Hou in gedachten dat het doel van het gesprek is om te kijken of er een win-win kan ontstaan voor beide partijen. Het is dus een gesprek op een gelijkwaardig niveau.

Heel wat sollicitanten voelen zich de underdog tegenover een recruiter, maar dat hoeft echt niet! En dat maakt het al heel wat minder stresserend. Gedraag je professioneel, open, constructief, enthousiast, bereidwillig, zelfzeker, met zin voor humor en een creatieve geest.

Ook een goede voorbereiding kan je helpen om je zenuwen onder controle te houden. Hieronder vind je alvast een korte checklist:

1. Research

Kom zo veel mogelijk te weten over het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Analyseer de jobomschrijving, bekijk de website/brochures en zoek eventueel al eens wat werknemers op via social media.

2. Weet wat je waard bent

Wellicht komt dit in het eerste gesprek nog niet uitgebreid aan bod (breng het dan ook zelf nog niet ter sprake). Maar breng toch vooraf al eens je loonsverwachtingen in kaart, zodat je niet met je mond vol tanden staat, als er naar gevraagd wordt.

3. De vroege vogel vangt de worm

Niets is zo stresserend als (bijna) te laat komen voor een sollicitatiegesprek. Zoek vooraf op waar je precies moet zijn en vertrek ruim op voorhand. Ben je veel te vroeg? Gebruik die tijd dan om nog even in je hoofd te overlopen wat je zeker wil zeggen.

4. Vraag en antwoord

Denk na over de vragen die je kan verwachten op het gesprek en hoe je hier het best op kan reageren. Zorg bovendien ook dat jij op jouw beurt een paar vragen klaar hebt voor de recruiter. Zo benadruk je dat je geïnteresseerd bent.

EXTRA: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (e-gids)

(kvdw)

20 november 2020
Anderen bekeken ook