Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maakt je Zoom-achtergrond een goede eerste indruk?

Wat doe je best voor, tijdens en na een presentatie

een presentatie geven
Een overzichtelijke en geslaagde presentatie geven is niet voor iedere werknemer kinderspel. Een goede voorbereiding, een vlotte voorstelling én een degelijke follow-up blijken makkelijker gezegd dan gedaan. Enkele tips om je op de goede weg te helpen.

Voor de presentatie

Uiteraard begint alles bij een grondige voorbereiding. Wat moeten mensen van jouw presentatie onthouden? Maak een uitgebreid overzicht van alles wat je aan je publiek wil meegeven en zorg voor een logische volgorde van de te behandelen onderwerpen.

Ken je publiek en pas je presentatie aan hen aan. Presenteren voor een select groepje van collega's of het directiecomité vergt natuurlijk een verschillende aanpak.

Of je je tekst vanbuiten leert of gebruik maakt van enkele sleutelwoorden op een papiertje, hangt volledig van jezelf af. De ene werknemer voelt zich comfortabeler bij een volledig voorbereide tekst, de andere heeft al voldoende aan een klein spiekbriefje. Waar je ook voor kiest, zorg er gewoon voor dat je een mooi én vlot verhaal kan brengen. Oefen dit een paar keer voor de spiegel, in de auto, eventueel voor je partner of een goede vriend(in), zodat je langzamerhand meer zelfvertrouwen krijgt.

Bereid je voor op vragen die je publiek eventueel kan stellen. Een goede presentatie is snel vergeten wanneer deze gevolgd wordt door een chaotisch vragenkwartiertje.

Ook op praktisch vlak kan je je goed voorbereiden. Is er een beamer aanwezig? Kan je op het draadloos netwerk surfen? Zoek uit welke mogelijkheden de presentatieruimte heeft en maak er ten volle gebruik van.

Check: 9 geheimen voor je volgende presentatie

Tijdens de presentatie

Een leuke opener maakt vaak al de helft van je presentatie. Trek de aandacht en breek meteen het ijs door een opvallend statement, een vraag, een anekdote of zelfs een grap te lanceren.

Lees ook: Hoe doe je iedereen luisteren?

Na de presentatie

Ook na je presentatie blijf je best nog een tijdje alert. Het is best mogelijk dat mensen nadien nog vragen hebben, dus geef zeker op het einde van de presentatie je contactgegevens mee.

Om te achterhalen hoe je het er vanaf hebt gebracht en om in de toekomst te vermijden dat je dezelfde fouten maakt, vraag je best feedback aan iemand die je kan vertrouwen en eerlijk zegt waarop het staat. Alleen door zelfreflectie en feedback leer je het snelst bij. Zo doe je het bij je volgende presentatie nóg beter!

Video: 3 valkuilen bij een presentatie en hoe ze te vermijden

(nm)

25 april 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook