Gezondheid
Vorige

1 van 700

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw baas tegen rugpijn?

Meer bewegen op het werk: 5 tips voor bedrijven

“Wat je ook doet, kies niet voor te zware activiteiten. Het is immers niet de bedoeling dat alleen de sportiefste medewerkers zouden deelnemen.” (Edelhart Kempeneers, dokter en medisch directeur bij Attentia)
In 2016 verzamelde het Britse medische tijdschrift The Lancet de gegevens van dertien studies bij in totaal meer dan een miljoen mensen. “Daaruit bleek dat het risico op vroegtijdig overlijden stijgt naarmate we vaker zitten, vooral bij mensen die acht uur of meer per dag stilzitten”, stelt dokter Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia. “Daarnaast merkten ze dat dat risico niet toeneemt bij mensen die dagelijks 60 tot 75 minuten intensief bewegen, zelfs als ze de rest van de dag achter hun computer zitten.”

Overdag iets meer bewegen, kan dus het verschil maken, zeker ook op de werkplek. “Toch merk ik als arbeidsarts dat veel ondernemingen hier nog te weinig aan doen. Ze zijn vooral op korte termijn bezig met absenteïsme terug te dringen. Meer bewegen bevordert onze gezondheid op langere termijn.” Volgens de arts kunnen enkele kleine aanpassingen een duwtje in de goede richting geven.

1. Maak bewegen op het werk mogelijk

“Als medewerkers even iets moeten bespreken, zouden ze dat gerust tijdens een korte wandeling kunnen doen. Maar als dit op de werkvloer niet als normaal wordt beschouwd, zal niemand zoiets voorstellen”, stelt Kempeneers.

Er zijn ook subtiele manieren om medewerkers tot meer beweging aan te zetten. “Stimuleer hen om af en toe de trap in plaats van de lift te nemen. Bijvoorbeeld door op de grond voetstappen in de richting van de trap te plakken. Of door omhoog te hangen hoeveel calorieën iemand bespaart als die de lift links laat liggen.”

2. Bied aangepaste bureaus aan

Een kleine investering in het meubilair op kantoor kan ook helpen, vindt de dokter. “Zo bestaan er tafels die gemakkelijk in de hoogte verstelbaar zijn. Op die manier kunnen medewerkers afwisselend een uur staand en zittend doorbrengen.”

3. Stimuleer actieve pauzes

Natuurlijk kan een werkgever niemand verplichten om tijdens de pauze te bewegen. Maar ook hier kun je ze stimuleren. “Plan daarom in de agenda bijvoorbeeld elke middag een half uur beweging in. Als iets in onze kalender staat, zijn we meer geneigd om het te doen.”

4. Organiseer actieve groepsactiviteiten

In sommige ondernemingen is het de gewoonte om elke week na het werk iets te gaan drinken op café. In sociaal opzicht is dat prima, maar een fysieke activiteit zoals een yogasessie zou deze rol ook kunnen invullen. “Wat je ook doet, kies niet voor te zware activiteiten. Het is immers niet de bedoeling dat alleen de sportiefste medewerkers zouden deelnemen.”

5. Maak medewerkers bewust van hun gebrek aan beweging

Vaak veranderen we ons gedrag pas wanneer we beseffen dat iets een probleem is. “Zelf dacht ik ook ooit dat ik wel genoeg beweging had. Tot een stappenteller duidelijk maakte dat ik slechts 2.000 tot 3.000 stappen per dag zette. Meten is weten: door die bewustwording via bijvoorbeeld een stappenteller gaan medewerkers hun auto mogelijk al eens wat verder parkeren. Of een dag te voet of met de fiets naar het werk komen.”

Lees ook:

Hewlett Packard Enterprise maakt medewerkers fitter


(Nathalie Dirix / William Visterin) - Foto: @fotofelux - Bron: MARK Magazine

18 oktober 2019
Anderen bekeken ook