Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Medewerkers en bedrijf leren elkaar vooraf beter kennen

Pieter Beernaert is zeer te spreken over het concept van werkplekleren.
Ondernemingen op zoek naar nieuwe medewerkers komen creatief uit de hoek om talenten aan zich te binden. Het aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Harelbeke is overtuigd van het concept van werkplekleren, waarbij toekomstige medewerkers eerst een opleiding op de vloer doorlopen. Pieter Beernaert, aan de slag als operator bij Agristo, vertelt over zijn ervaringen met werkplekleren.

Na zijn middelbare studies aan de hotelschool volgde Pieter Beernaert (32) uit Ooigem nog een toerismeopleiding. Als uitloper hiervan was hij drie jaar aan de slag als reisleider in het buitenland. Later was hij actief in uiteenlopende jobs. Via een cursus tot verzekeringsagent en een opleiding tot vertegenwoordiger trachtte Pieter zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Nieuwe kans na spontane sollicitatie

Een eerste spontane sollicitatie om als vertegenwoordiger aan de slag te gaan bij Agristo, met hoofdzetel in Harelbeke en een productie-eenheid in onder meer Wielsbeke, leverde niet meteen resultaat op. “Zes maanden later werd ik uitgenodigd voor een tweede gesprek en kreeg ik het aanbod om in een traject van werkplekleren te stappen. Ik kwam terecht in de logistieke afdeling en volgde een opleiding op de vloer, onder meer rond het laden en lossen van vrachtwagens. Voor mij was dit geen totaal nieuwe wereld, want dankzij een eerdere opleiding heftruckchauffeur bij Syntra had ik al mijn eerste ervaringen opgedaan met het logistieke gebeuren”, vertelt Pieter Beernaert.

Via interim naar vast contract

Na het tiendaagse traject werkplekleren kreeg Pieter een interim contract aangeboden voor zes maanden, wat later uitmondde in een vast contract. “Na nog een andere opleiding ben ik alweer doorgegroeid naar een nieuwe functie als operator op de logistieke afdeling, en dit in een tweeploegensysteem met een ochtend- en middagploeg. Concreet gaat het om een licht technische job met veel variatie in het takenpakket. Ik los onder meer technische storingen op in het automatisch vrieshuis, zodat de in- en uitvoer van goederen optimaal verloopt. Ook de controle van transportbanden behoort tot mijn takenpakket. In het begin moest ik wel wat wennen aan de koude omgeving in het vrieshuis.”

Win-win situatie

Pieter Beernaert is zeer te spreken over het concept van werkplekleren: “Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Als medewerker kreeg ik een goed zicht op mijn toekomstige job en de sfeer bij Agristo. Ondertussen zag het bedrijf wat ik in mijn mars had. Als er geen match geweest was, kon ik nog altijd terugvallen op een andere opleiding bij VDAB. Ik heb het idee dat ik nu op mijn plaats zit en vertrokken ben voor een nieuw hoofdstuk in mijn loopbaan.”

Nieuwe medewerkers voor tweede productielijn in Wielsbeke

Agristo, met 760 medewerkers verspreid over vestigingen in Harelbeke, Wielsbeke, Nazareth en Tilburg, exporteert zijn producten naar 470 klanten in 115 landen. Op de site in Wielsbeke zijn momenteel 140 medewerkers actief. Na de ingebruikname van een volledig nieuwe productie-eenheid in 2017 zal er in 2019 een tweede productielijn opgestart worden. “Hiervoor zoeken we 40 bijkomende collega’s met uiteenlopende profielen, waaronder onderhoudstechniekers, ploegchefs, inpakoperatoren, productiemedewerkers en reachtruckchauffeurs”, vertelt Evelien Vermandere, HR Director bij Agristo.

Werkplekleren in de praktijk

In 2017 sloot Agristo een samenwerkingsverband met VDAB in het kader van werkplekleren. Binnen dit project werd Agristo erkend als opleidingscentrum. Concreet betekent dit dat toekomstige medewerkers eerst een opleiding op de werkvloer krijgen van minimum 5 en maximum 10 dagen. Als deze opleiding succesvol verloopt, kunnen de mensen aan de slag. Dit kan via een interim contract, een individuele beroepsopleiding in het bedrijf (IBO) of direct in dienstverband. Agristo engageerde zich om op deze manier in 1 jaar tijd minstens 6 mensen aan te werven.

(bv) 

7 mei 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook