Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

Mag je baas je zomaar oproepen om een zieke collega te vervangen?

22 april 2010
"Ik werk deeltijds. Toch roept mijn baas me op een van mijn ‘vrije dagen’ op om een collega te vervangen."
Telefoontje van je baas

Wanneer de organisatorische noden van de onderneming het vereisen (bijvoorbeeld de vervanging van een zieke collega), kan je werkgever je altijd vragen om op een van je vrije dagen te komen werken. Hij kan een wijziging van het uurrooster of het uitvoeren van bijkomende prestaties echter nooit eenzijdig opleggen. Je dient dus je akkoord te geven om deze extra prestaties te komen leveren.

Formaliteiten vereist

Ga je akkoord, dan moeten een aantal formaliteiten gevolgd worden. Je levert op dat moment immers een prestatie buiten je normale uurrooster. Is dit een eenmalige extra prestatie, dan dient de werkgever deze in een afwijkingsdocument op te nemen dat ter controle dient bij een eventuele sociale inspectie. Is je collega langdurig afwezig en vraagt je werkgever om gedurende de volledige periode van afwezigheid in te springen, dan is het aan te raden een bijlage te maken aan je arbeidscontract. In deze bijlage wordt dan je nieuwe uurrooster vermeldt, de periode waarvoor het geldig is en het loon dat je voor deze meeruren ontvangt.

Geen overuren

Ook indien het om een eenmalige vervanging gaat, heb je uiteraard recht op loon voor de extra gepresteerde uren. Omdat je deeltijds werkt, gaat het in principe om bijkomende uren en niet om overuren. Bijkomende uren zijn uren die buiten je voorziene uurrooster gepresteerd worden, maar zonder dat de toepasselijke voltijdse arbeidsduur overschreden wordt. Als je een vaste wekelijkse arbeidsregeling hebt (geen variabel uurrooster), mag je per kalendermaand tot 12 bijkomende uren presteren. Vanaf het dertiende uur is er sowieso sprake van overuren.

Voor de bijkomende uren die je presteert, heb je recht op je gewone loon (betaling aan 100%). Enkel indien je door de bijkomende prestaties overuren presteert (meer dan 9 uur per dag of meer dan 38 uur per week) of indien je meer dan 12 bijkomende uren presteert, heb je recht op overloon (betaling aan 50%) en inhaalrust (betaling aan 100%).

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook