Koffie Onan: Koffietempel

‘Never drink black coffee at lunch; it will keep you awake all afternoon’, zo schreef de Britse auteur Jilly Cooper ooit. Omdat ik een koffie rond het middaguur echter wel kan smaken en ik voorlopig nog geen slaapplannen heb, besluit ik een kijkje te nemen bij Koffie Onan. De deur piept behaaglijk wanneer ik de koffiebar betreed. Het is er druk maar rustig, de gemoedelijke sfeer wordt versterkt door het zachte, warme licht en de jazzy muziek.

13 augustus 2011

Delen

Koffie Onan Leuven
Koffie Onan
Parijsstraat 28
3000 Leuven

Score: 4 / 5

Een prachtige wandkast met allerhande soorten koffie, thee en serviesgoed neemt de volledige linkermuur van de bar in beslag. Aan de rechterkant is de muur dan weer beschilderd met een wat psychedelische tekening van een meisje dat ligt te baden in een koffiekop.

Bij het raam liggen kleurrijke kussens, enkele gemaakt van juten zakken waar koffie in vervoerd werd. Er ligt een stapel kranten en tijdschriften voor wie hier even tussendoor in zijn eentje komt genieten van de met veel zorg bereide dranken.

Zandloper

Omdat de kaart wel een bijbel lijkt en ik stiekem een koffieketter ben, laat ik me helpen door de meer dan hartelijke uitbaters van Koffie Onan. Drink je je koffie zwart? Mag het een beetje sterk afsmaken? Ik knik twee keer ja en de keuze valt op Jemen. Naar verluidt smaakt die ‘een beetje houterig, een beetje noterig’. Dat idee staat me wel aan en dus bestel ik een kopje. Bij de koffie krijg ik een zandloper. Wanneer die is doorgelopen, mag ik de filter op de koffiekop zetten zodat de koffie kan doorlopen. Voorwaar een origineel detail!

Koffie Onan Leuven Koffie Onan Leuven

Koffie Onan voert zelf de groene bonen in en brandt dus ook zelf de koffie die het verkoopt. ‘We branden de koffie per twee kilogram. Ieder zakje koffie heeft dus wel wat liefde gehad’, lacht Hans Onan. Ook het proeven gebeurt ter plaatse, net zolang tot de kof-fie precies goed is. Wie koffiebonen koopt, kan die ook meteen laten malen. De koffie is niet goedkoop, maar wel eerlijk en duurzaam.

Geen nood voor wie minder van koffie houdt, want gasten van Koffie Onan kunnen ook kiezen voor een warme of koude thee, of voor een van de meer dan dertig soorten chocolademelk. In de koeltoog schitteren verschillende zoetigheden, waaronder brownies met walnoot en muffins. Ik proef van de zeer geslaagde brownie met espresso. Wie een drankje bestelt, mag er meteen ook een stuk chocolade bij kiezen.

Koffie Onan is geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Zondag is sluitingsdag.

Waar?


Grotere kaart weergeven        

(mo)       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?