9 et voisins: Beter een goede buur

In het centrum van Brussel, vlakbij de Beurs, bevindt zich het gezellige restaurantje 9 et voisins. De naam van het etablissement doet misschien even de wenkbrauwen fronsen, maar er is wel degelijk een verklaring te geven voor de herkomst ervan. De eigenaars van 9 et voisins zijn namelijk dezelfde als die van het daartegenover gelegen Fin de Siècle. Dat zeer druk bezochte restaurant is gevestigd in de Kartuizerstraat nummer negen. Vandaar dus: neuf et voisins.
9 et voisins in Brussel
9 et voisins
Van Arteveldestraat 1
1000 Brussel

Score: 4 / 5

Warme tinten

Het café-restaurant - je kan hier ook gewoon terecht om met vrienden een paar trappisten te verzetten - is gevestigd in een smal gebouw met hoge bakstenen muren. Omdat 9 et voisins op de hoek van de Van Artevelde- en de Kartuizersstraat ligt, kan je langs alle kanten door de grote ramen naar binnen kijken. Warme rode tinten overheersen, en naast de eenvoudige houten trap met de sierlijke gietijzeren balustrade springen vooral de versierde glasramen bij het inkomhalletje in het oog.

Het meubilair bestaat voornamelijk uit houten tafels van verschillende soorten en maten die in lange rijen tegen elkaar staan geschoven. Ideaal om in een sociale bui nieuwe mensen te leren kennen, minder aan te raden wanneer je persoonlijke gesprekken wil voeren of gevoelige informatie wenst uit te wisselen over pakweg de regeringsonderhandelingen.

Belgische keuken

De kaart - die de vorm aanneemt van een groot krijtbord aan de muur - bestaat voornamelijk uit eenvoudige en zeer betaalbare gerechten. De keuken is overwegend Belgisch (witloof, Luikse salade ...). Ik kies voor een van de weinige ‘exotische’ gerechten, chili con carne (10,83 euro). Als was het om de klanten met een knipoog te pesten, zijn alle prijzen voorzien van twee cijfers achter de komma. Zo betaal je voor een dagsoep 3,92 euro en voor lamsvlees ‘paysanne’ 13,82 euro.

9 et voisins in Brussel 9 et voisins in Brussel 

Bij de al rijkelijke portie chili krijg ik nog een flinke pot witte rijst en enkele grote stukken pitabrood. Het gerecht blijkt net pikant genoeg. Het bijzonder vriendelijke personeel maakt grapjes tijdens het opdienen en gaat ondertussen opvallend snel tewerk. Lang hoef je hier niet op je eten te wachten.

Waar?


Grotere kaart weergeven 

(mo) 

9 december 2010
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook