Lunchen in Leuven: Leuven Lekker Land

Summertime... and the living is easy. Ook op kantoor staat tijdens de zomermaanden de boog doorgaans minder gespannen. Het ideale moment om collega’s beter te leren kennen bij een hapje, dat geen gat uit je budget hoeft te slaan. De beste adressen in Leuven.

4 november 2011

Delen

Leuven

Tijdens de zomermaanden is het beduidend rustiger in de anders zo levendige studentenstad aan de Dijle. Gelukkig worden de hongerigen daarom niet aan hun lot overgelaten, getuige onder meer het festival Hapje Tapje dat iedere zomer opnieuw tot de culinaire verbeelding spreekt. In de Leuvense binnenstad vallen er ook op andere dagen heel wat geslaagde lunchadresjes te ontdekken.

Broodjesbar 't Vluggertje, gelegen vlak tegenover de rechtsfaculteit, onderscheidt zich van zijn talrijke concurrenten door de originele en seizoensgebonden samenstelling van zijn speciale broodjes en de nog originelere benaming ervan. Of wat dacht u van een broodje als ‘Petoetje & Petatje’, ‘Salmon-ella’ of ‘Bouwvakkers(k)reet’? Die laatste – met gehaktbal en tartaarsaus – doet het overigens vooral bij mannen erg goed. De grootste troef van ’t Vluggertje schuilt echter niet in zijn nochtans heerlijke broodjes, maar wel in de zomerse slaatjes. Het is altijd weer een feest om uitbater Erik Van Overtveldt er geconcentreerd mee in de weer te zien. Voor 6 euro bestellen we een Sémillon en krijgen we een groot en bijzonder mooi afgewerkt bord met kleurige pasta, geitenkaas, zongedroogde tomaat, pesto, geroosterde pijnboompitten en zwarte olijfjes.

Doe-het-zelfzaak

Zonder meer een klassieker in de Leuvense binnenstad is De Werf. In dit zelfverklaard 'babbel- en knabbelcafé' op het Hogeschoolplein staat alles in het teken van een bouwwerf. Aan de halfafgewerkte muren hangen hamerkes en zaagskes, brood krijg je in een brooddoos en frisdrank wordt geserveerd in plastieken bekers. Ook de doe-het-zelver komt aan zijn trekken: wie wil kan zelf zijn appelsienen persen en als je een chocolademelk bestelt, mag je naar eigen smaak echte chocolade in de warme melk te gooien. Binnen is er – zeker sinds de recente uitbreiding – heel wat plaats maar bij mooi weer neemt ook het terras zowat een half plein in beslag. Wanneer het frisser wordt, zijn er warme lampen en dekentjes voorzien. Ondanks de chronische drukte is de bediening over het algemeen bijzonder vlot en vriendelijk. Voor 4 euro krijg je een wrap met gehakt, wie bereid is 5 euro meer te betalen kan ook voor lekkere pasta’s en slaatjes opteren.

lunch in Leuven bij Zoff lunch in Leuven bij De Werf
Het ontbijt bij Zoff (links), het interieur van De Werf (rechts) 

Wil je liever even tot rust komen rond het middaguur, stap dan eens binnen in De Dry Coppen. Het schitterende gebouw, waarvan de naam in vergulde letters op de gevel is aangebracht, is pal in het centrum gelegen in de rustige Schrijnmakersstraat en biedt ruimte aan een koffiehuis annex boekhandel. We laten ons verrassen en krijgen een Mexicaanse koffie voorgeschoteld. Aan de koffie (Café 1878 van de Maastrichtse koffiebrander Blanche Dael) is chocolade en kaneel toegevoegd; een absolute aanrader. Ondertussen in er tijd om te snuisteren in de vele boekenkasten die gerangschikt staan volgens continent en voor een groot deel gevuld zijn met reisboeken en -gidsen. Toch vinden we ook heel wat moderne en klassieke romans terug, net als nieuwerwetse kookboeken en bestsellers. De Dry Coppen verkoopt gebak en bagels en in alle hoeken staan zetels waarin je onder het genot van een glas wijn of een warme drank de krant kan lezen.

Biowijn en biobier

Vegetariërs blijven in Leuven niet bepaald op hun honger zitten. Bij het stadspark ligt voor hen een gedroomd paradijs: Lukemieke. Dagelijks kan je er kiezen voor ofwel een bord gevuld met lekkernijen, ofwel een hapje uit de oven. Vandaag krijgen we moussaka met geitenkaas voorgeschoteld, vergezeld van een pastasalade en tomaten met olijfolie en lente-uitjes. Zowel biowijn als biobier zijn verkrijgbaar, al staan er ook gewone pintjes op de kaart en kan je te allen tijde je karaf met water bijvullen aan de kraan. Op het terras heerst er onder de ruisende bladeren een gezellige drukte. Binnen staat een rek met vegetarische kookboeken ter inzage. Al de gerechten van Lukemieke worden bereid met biologische producten en zijn meeneembaar. Voel je dus vooral niet te beroerd om nog een flink stuk taart (4 euro) mee te grissen voor je naar buiten stapt.

Zoff is een trendy snackbar in de Mechelsestraat die zichzelf het etiket ‘Catchy Italian Bar’ opkleeft. Het hippe interieur ademt de sfeer van de jaren ’80, een knipoog naar de periode waarin Dino Zoff furore maakte als keeper van het Italiaanse elftal. Voor een uitgebreid ontbijt of een fijne lunch ben je bij Zoff aan het juiste adres. Je vindt er heerlijke en betaalbare panini en pizette, maar ook slaatjes, pasta’s en Italiaanse tapa’s.

Waar?


Lunchen in Leuven: Leuven Lekker Land weergeven op een grotere kaart  

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?