Lunchen in Hasselt: Heerlijk Hasselt

Summertime… and the living is easy. Ook op kantoor staat tijdens de zomermaanden de boog doorgaans minder gespannen. Het ideale moment om collega’s beter te leren kennen bij een hapje, dat geen gat uit je budget hoeft te slaan. De beste adressen in Hasselt.

26 augustus 2010

Delen

Hasselt

Bloemen en vlaggen sieren het straatbeeld wanneer we de Limburgse hoofdstad binnenrijden. Hasselt heeft dit jaar met haar zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten een extra troef in handen om toeristen te lokken. Ook die weten waarheen voor een voortreffelijke lunch.

In de buurt van de Hasseltse Zuivelmarkt liggen de eetcafés zij aan zij. Een eerste stop houden we bij Zuppa op de nabijgelegen Botermarkt. Zuppa is de allereerste soepbar van Hasselt en iedere dag kan je hier een variatie aan soepen vinden, zowel grote als kleine porties, verkrijgbaar voor 4 à 6 euro. Tussen die verse soepjes zit steevast ook een maaltijdsoep.

Maison Blanche in Hasselt Zuppa in Hasselt
Maison Blanche (links), Zuppa (rechts)

Vandaag proeven we een stevige groentebouillon – op grootmoeders wijze – en een heerlijk romig soepje van kaas en radijsloof. Aan die laatste zijn gehakte radijsjes en pijnboompitten toegevoegd, die aan het geheel een frisse toets geven. Of je er nu voor kiest om je soep mee te nemen of ter plaatse in een huiselijk interieur op te lepelen, je krijgt er altijd een flinke portie brood, boter en een appel bij. Voor wie houdt van zoetigheden zijn de veelgeprezen brownies of de koekjestaart zonder meer een aanrader.

Vlak naast de Zuppa ligt Macchiato, een trendy espressobar en paninoteca. Volgens sommige Hasselaren kan je hier de lekkerste koffie van de stad drinken, maar voor een snelle lunch komt Macchiato eveneens perfect in aanmerking. Naast gegrilde broodjes, kleine pizza’s en salades serveert de bar ook gegrilde vlees- en visgerechten.

Ontbijt met bubbels

Vlakbij, in de omgeving van de Fruitmarkt, botsen we op een hippe wokbar. In de TastyBowl komen adepten van de Oosterse keuken helemaal aan hun trekken. Naar eigen zeggen wil TastyBowl zijn klanten een gezond en budgetvriendelijk alternatief bieden voor de grote fastfoodketens. Op het menu staan zowel dim sum en sushi als maaltijdsoepen en zeer betaalbare vleesgerechten. Voor 6,80 euro koop je er ’s middags een lunchbox, een soort brooddoos met daarin iedere dag een ander gerecht. Ook hier kan je ervoor opteren om je maaltijd mee naar huis te nemen.

Liefhebbers van het betere boek vinden in de Witte Nonnenstraat een ruim en licht literair café: De Tijd Hervonden, zo genoemd naar het zevende en laatste deel van Marcel Prousts À la recherche du temps perdu. Achterin het café bevindt zich een kleine maar zorgvuldig samengestelde bibliotheek. Maandelijks beslist een gezelschap van literatuurkenners welke boeken in de kasten terecht komen. In dezelfde ruimte wordt ook kunst tentoongesteld. Momenteel toont de galerie beelden van de internationaal bekende kunstenaar Piet Stockmans. Hij maakte in het kader van de Virga Jessefeesten een aantal werken rond het thema ‘religie in een postmoderne samenleving’. Daarnaast vinden in het café ook regelmatig debatten en lezingen plaats over literatuur, kunst of sociale thema’s.

Aan de voorkant van het gebouw is een bistro gevestigd. Het heldere interieur wordt opgeleukt door een oude zilverkleurige Vespa bij de ingang. Hier kan je kiezen uit een ruim assortiment aan soepen, broodjes, panini en pasta’s. ’s Ochtends kan je in het eetcafé terecht voor een ontbijt (3,50 euro). Wie zichzelf wil verwennen met een uitgebreider ontbijt met bubbels betaalt 9 euro.

Ontspannende werkpauze

Anders dan de naam doet vermoeden zijn de muren van Maison Blanche niet wit, althans niet langs de buitenkant. In deze stijlvolle zaak, gelegen in de Maastrichterstraat, kan je de dag goed beginnen met een copieus ontbijt of rond lunchtijd genieten van een ontspannende werkpauze. Binnen is er een dakraam dat bij mooi weer kan worden opengeschoven, buiten vind je een overdekt terras met muren van strak grijs beton.

Achterin zitten enkele dames uit te rusten na het shoppen. Het publiek is hier wat ouder, de prijzen liggen wat hoger. Voor het broodje van de dag – een krokante ciabatta met tomaat en mozzarella en een uitbundig slaatje erbij – tellen we 8 euro neer. Een euro meer betaal je voor een pasta van de dag. Vandaag is dat een excellente tagliatelle met zalm en prei die bijzonder romig smaakt en smelt op de tong. Ook de wijn is van uitstekende kwaliteit en gaat bij het aperitief vergezeld van kroepoek, olijven en een hapje van meloen met parmaham. Maison Blanche opent enkel overdag de deuren, behalve op zaterdag. Dan is er ook een avondmenu voorzien.

Waar?


Lunchen in Hasselt: Heerlijk Hasselt weergeven op een grotere kaart 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?