Loopbaanbegeleiding Vorige

1 van 115

Volgende

Loopbaancheques geven loopbaanbegeleiding een boost

Sinds de invoering van de loopbaancheques doen werknemers meer beroep op coaching en begeleiding. Loopbaancentrum Werk met Zin ontving vorige maand zestig nieuwe inschrijvingen.

24 januari 2014

Delen

loopbaanbegeleiding
"Begeleiding begint meestal met zoeken naar wat mensen zelf belangrijk vinden." (Marieke Genard, zaakvoerder en coach Werk met Zin)

Dankzij de loopbaancheque is het voor werknemers eenvoudig en goedkoop om coaching te zoeken bij loopbaancentra zoals Werk met Zin. Een loopbaancheque van 40 euro, te verkrijgen via VDAB, is goed voor vier uur begeleiding en coaching, meestal verdeeld over sessies van een uur.

Wie werkt, heeft om de zes jaar recht op twee loopbaancheques en dus acht uur coaching in totaal. “Maar je kan uiteraard ook zonder cheque langskomen”, zegt Marieke Genard. De prijs ligt dan hoger. Werk met Zin vraagt 75 euro per uur begeleiding. Andere centra hanteren gelijkaardige tarieven. Een vaste prijs per uur is er niet.

Zestig nieuwe inschrijvingen

De loopbaancheques lijken te renderen. Marieke Genard merkt een duidelijke toename van de interesse voor loopbaanbegeleiding sinds de invoering van de cheques (1 juli 2013, red.). “Vorige maand noteerden we zestig nieuwe inschrijvingen.”

Sommige ‘klanten’ komen langs na overleg met hun werkgever. De meesten nemen zelf het initiatief en verkiezen een zekere anonimiteit. Het publiek van Werk met Zin is heel divers: mensen met een jaar ervaring, 50-plussers, zelfstandigen, bedienden, uitzendkrachten …

Vaak hebben ze één grote prangende vraag: ‘Is het dit nu?’. “Daar worstelen vooral dertigers en veertigers mee”, vertelt Marieke Genard. “Ze vragen zich af of ze goed bezig zijn, of ze misschien een carrièreswitch moeten overwegen om meer professioneel geluk te vinden. We krijgen ook vragen over burn-out, bore-out, over de dreiging van een nakend ontslag, enzovoort.”

Radicale switch

Werk met Zin probeert telkens coaching op maat te geven. “Begeleiding begint meestal met zoeken naar wat mensen zelf belangrijk vinden. Wat zijn hun interesses? Welke waarden vinden ze belangrijk? En in welke mate vinden ze dat terug in hun huidige job?”, legt Marieke Genard uit.

“Soms komen we tot de conclusie dat hun job al veel bevat van wat ze zoeken. Een oplossing kan zijn om in de privésfeer op zoek te gaan naar wat ontbreekt, of een gesprek aan te knopen met een leidinggevende op het werk. Weten wat je echt wilt, is ook erg belangrijk als je een nieuwe job wilt zoeken. Zo voorkom je twee keer in dezelfde val te trappen.”

Radicale carrièreswitches zijn eerder zeldzaam, merkt Marieke Genard op. “Het gebeurt hoor, mensen die op hun 45ste opnieuw gaan studeren. Maar de meesten stappen hier buiten met een herwonnen zelfvertrouwen en enkele inzichten om hun huidige job nieuw leven in te blazen, of om een volgende stap te nemen in hun loopbaan.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?