Gezondheid
Vorige

1 van 654

Volgende

Lang slapen levert enkel voordelen op

27 juli 2011
Een recente studie van de universiteit van Stanford in Californië heeft duidelijk bewijs geleverd dat langer slapen alleen maar voordelen oplevert. Wie lang slaapt, presteert niet alleen beter, maar voelt zich ook gelukkiger.
uitslapen

Voor het onderzoek volgden wetenschappers elf spelers van het mannenbasketbalteam van de universiteit, gedurende twee weken en verspreid over enkele jaren.

10 uur slaap

Zowel de scoringspercentages als de sprint- en reactietijden en de gemoedstoestand van de spelers werden geregistreerd en onder de loep genomen. In beide periodes volgden de spelers een normaal slaappatroon. Het aantal uren slaap (gemiddeld 6,7) werd gemeten met een speciaal daarvoor ontworpen armband.

De onderzoekers vroegen de spelers vervolgens om gedurende vijf à zeven weken het aantal uren slaap op te drijven tot gemiddeld tien uur. Haalden ze dat niet, dan werd hen gevraagd om ook overdag korte dutjes te doen.

Gelukkiger

Langer slapen bleek de prestaties van de spelers op alle vlakken te verbeteren. Zo deden ze hun gemiddelde tijd op een kort sprintnummer dalen van 16,2 naar 15,5 seconden. Het scoringspercentage op vrije worpen steeg van 79 procent naar 88 procent.

Het aantal geslaagde driepunters steeg eveneens van 68 procent naar 77 procent en de reactiesnelheid van de uitgeslapen spelers verbeterde met 12 procent. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de spelers zich ook beter en gelukkiger voelden.

De studie The Effects of Sleep Extension on the Athletic Performance of Collegiate Basketball Players verschijnt in juli 2011 in het vakblad Sleep.

(mo) - Bron: Express.be
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook