Laagopgeleiden verouderen sneller

13 mei 2011
DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de lichaamscellen van mensen zonder kwalificatie sneller verouderen dan die van universitair opgeleiden. Een lagere opleiding leidt dus tot sneller oud worden.
verouderen

Het opleidingsniveau zou daarmee een meer bepalende factor zijn voor de gezondheid van een persoon op lange termijn dan de sociaal-economische status. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek van de University College London.

Juiste beslissingen

Een goede educatie zorgt ervoor dat mensen de juiste beslissingen nemen wanneer het aankomt op gezondheid, zo beweren de onderzoekers. Hoger opgeleiden zouden ook beter in staat zijn om om te gaan met stress.

“Het opleidingsniveau is ook een indicator voor de sociale status die mensen al vroeg in hun leven verkrijgen”, weet hoofdonderzoeker Andrew Steptoe. “Ons onderzoek suggereert dat een langdurige blootstelling aan een lage sociale status, de celveroudering bevordert.”

Kortere telomeren

Voor het onderzoek werden vierhonderd mannen en vrouwen tussen 53 en 75 jaar onderzocht. De wetenschappers maten onder meer de lengte van de ‘telomeren’, de streng DNA aan het uiteinde van de chromosomen. Korte telomeren wijzen op een snelle veroudering.

De resultaten van deze metingen toonden aan dat mensen met een laag opleidingsniveau kortere telomeren hadden. Bovendien bleek uit het onderzoek dat er geen verband bestaat tussen de lengte van het telomeer en de sociaal-economische status van een persoon later in het leven.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16157 andere jobs