Carrière
Vorige

1 van 703

Volgende

Kurt Defrancq: Cultureel adviseur

28 mei 2009
Acteur Kurt Defrancq is sinds kort niet meer te zien als Eric Bastiaens in Thuis. De acteur is voor een heuse jobswitch gegaan en werkt nu als cultureel adviseur bij de Gentse universiteit. En laat dat nu meteen ook zijn droomjob zijn…
Thuis acteur Kurt Defrancq is nu als cultureel adviseur bij de Gentse universiteit.

“Ik hou van acteren, het is zoveel echter dan het echte leven.” Een quote van Oscar Wilde waar ik volledig achter sta. De vreugde van de acteur die met inhoud mensen kan ontroeren, is onvervangbaar. Helaas moet ik vaststellen dat we soms schandalig worden behandeld, al is het onze eigen fout dat we nooit met vereende kracht voor onze rechten opkwamen. Ik maakte het ooit mee dat ik na een ingreep ’s middags uit de narcose ontwaakte en ’s avonds al moest gaan acteren. In geen enkele andere sector zou zoiets getolereerd worden.

‘De Sturm und Drang om acteur te worden, was te groot’

Dan zwijg ik nog over hoe het puur economisch weinig evident is om in ons beperkt taalgebied als acteur rond te komen. Daarom hield ik mezelf voor dat ik vanaf mijn 45ste zou uitkijken naar een tweede peiler waarop mijn carrière kan rusten. Ik ben lang op zoek geweest naar een andere halftijdse job en heb die sinds kort gevonden aan de Universiteit Gent. Daar wacht mij een totaal nieuwe functie: cultureel adviseur. Mijn twee banen zijn als yin en yang. Peper en zout. Ik word een multifunctionele mens. En dat lijkt mij ideaal.

Het culturele aanbod is de eerste reden waarom jongeren ervoor kiezen om in Gent te komen studeren. Vanuit dat besef zal het mijn taak zijn om een brug te slaan tussen de wetenschappen en de kunst. De culturele as van Gent loopt tot de Vooruit en dat is de buur van het rectoraat. Het lijkt dus niet meer dan logisch dat we samen projecten zullen ontwikkelen.

De geschiedenis leert ons dat het de vorsers zijn die bepalen hoe de wereld er morgen uit zal zien. Eindelijk maak ik deel uit van hun wereld. Vóór ik naar de toneelschool ging, overwoog ik even een academische carrière, maar de Sturm und Drang om acteur te worden, was op mijn achttiende te groot. Dat verlangen naar de universiteit bleef evenwel latent aanwezig. Het is altijd mijn grote droom geweest om in een ruimte te kunnen werken waar ik omringd ben door boeken. Zalig is het om nu in de universiteitsbibliotheek rond te hangen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook