Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 892

Volgende
Volgend artikel:

De 7 meest gevraagde ‘green skills’ van het moment

Kunst kost geld

"Being good in business is the most fascinating kind of art. Making money is art and working is art and good business is the best art." (Andy Warhol)
#

- 30%

De minimumprijzen waaraan veilinghuizen verkopen, liggen momenteel dertig procent lager dan vorig jaar.

1.158.894 euro

Zoveel bracht het schilderij Sculpture van de Belg Luc Tuymans enkele jaren geleden op in een veiling. Een recordbedrag voor een levende hedendaagse kunstenaar.

Statuut

Er is geen statuut voor kunstenaars, wel een aantal voordelige regels die het makkelijker moeten maken een sociale zekerheid op te bouwen. Zo kan je als kunstenaar onder meer genieten van een vermindering van de bijdragen voor sociale zekerheid. Je wordt automatisch beschouwd als een werknemer.

Rijkste kunstenaar

Die titel zou toebehoren aan Brits enfant terrible Damien Hirst. Volgens Hirsts manager zou zijn fortuin maar liefst een miljard dollar bedragen. Zijn werk For the love of God, een platinum schedel belegd met 8.601 diamanten ging voor honderd miljoen dollar van de hand.

Fabre onder de hamer

In juni gaat er uitzonderlijk een werk van Jan Fabre onder de hamer. Het beeld De man die de wolken meet is door veilinghuis Christie's geschat op 25.000 à 35.000 euro.

6.636 euro

Elk jaar ontvangen gemiddeld 110 beeldende kunstenaars een subsidie van gemiddeld 6.636 euro, berekende de belangenorganisatie van de kunstenaars NICC. Bijna 98 procent van het budget 'beeldende kunst' gaat op aan het personeel in kunstencentra en musea.

Van Gogh was topverkoper

'Van Gogh heeft een tijdlang in een galerij gewerkt en was daar topverkoper. In brieven heeft hij het zelfs over zijn commerciële successen. Het grote publiek heeft daar een naïef beeld over' (Wim Delvoye)

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook