Gelukkig op je werk in 8 stappen
Zelfs al ben je in dienst bij de beste firma ter wereld, dan nog is niet elke werkdag een feest. Deze 8 tips doen je terug lachen op kantoor.
Aon adviseert bedrijven over riskmanagement, verzekeringen en employee benefits. Aon België telt zo’n 400 medewerkers met heel verschillende achtergronden: van technische specialisten tot administratieve medewerkers. Wereldwijd heeft de industriële verzekeringsmakelaar 61.000 personeelsleden, verspreid over 500 kantoren in meer dan 120 landen.
Voor een bedrijf met zoveel werknemers, is rekrutering een voortdurende zorg. Philip Alliet, ceo van Aon België, stelt met genoegen vast dat financiële profielen opnieuw mobieler worden. “Ik merk dat werknemers opnieuw meer open staan voor andere opportuniteiten.”
Om hen te werven, is Aon niet alleen in competitie met zijn directe concurrenten maar ook met andere financiële instellingen. Om die reden bekijkt de ceo het rekruteringsplaatje graag wat ruimer. “Wij stellen ons voor als een kennisbedrijf. Dat betekent dat we moeten werken aan onze employer branding, dat we moeten communiceren met de arbeidsmarkt. Anders haal je nooit de beste mensen binnen.”
“Mensen praten met elkaar. Ook over hun werkgever en de omgeving waarin ze werken”, meent Philip Alliet. “Die omgeving wordt alsmaar competitiever. De vraag naar flexibiliteit klinkt ook steeds luider; werknemers moeten voortdurend studeren om bij te blijven. Ook werk en privé vloeien steeds meer samen. Dat vraagt om meer flexibiliteit, zowel wat de plaats en het tijdstip van werken betreft.”
Die uitdagende context maakt dat werkgevers hun beste beentje moeten voorzetten, zegt Philip Alliet. “We moeten werkomgevingen creëren waarin mensen gelukkig zijn. Werkgevers moeten zich afvragen wat ze moeten doen zodat sterke talenten, en die hebben meestal een uitgesproken persoonlijkheid, zich thuis voelen in hun bedrijf. Dat is één van de sleutels van de toekomstige arbeidsmarkt. Wie mentale flexibiliteit verwacht, moet ook een cultuur creëren waar iets in de plaats geboden wordt, zoals de mogelijkheid om te blijven leren, om steeds beter te worden.”
De ceo van Aon België gelooft om die redenen wel in de learning organisation. “Je moet mensen persoonlijke ontwikkelingsplannen aanbieden.”
Ook bedrijfscultuur speelt mee. “Vroeger verwachtte men van een werknemer dat hij zich totaal zou aanpassen aan de bedrijfscultuur. Nu is de uitdaging ervoor te zorgen dat interessante werknemers zich herkennen en thuisvoelen in een bedrijfscultuur, die ze eigenlijk voor een stuk zelf vormgeven.”
Philip Alliet meent dat werkgevers authentiek moeten zijn. “Dat zorgt voor snelle, flexibele en creatieve organisaties die kunnen inspelen op de steeds talrijker wordende uitdagingen. Authenticiteit leidt volgens mij ook tot meer succes. Werknemers moeten zichzelf kunnen zijn. De context waarin dat gebeurt, moet wel die van het gemeenschappelijk belang blijven.”
(wv)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zelfs al ben je in dienst bij de beste firma ter wereld, dan nog is niet elke werkdag een feest. Deze 8 tips doen je terug lachen op kantoor.
Nu de laatste zomerzon verdwenen is, is het al werken wat de klok slaat. De grote vakantie is definitief achter de rug. Maar: werk maakt ons gelukkiger.
Uit een onderzoek van SD Worx bij 3.000 Belgische werknemers blijkt dat ambtenaren meer tevreden zijn over hun werk dan werknemers uit de privésector.
Tegen jezelf liegen – zelfdeceptie – kan volgens The Wall Street Journal voor een aantal voordelen zorgen. Je kan er bijvoorbeeld succesvoller door worden.
Je bent liever lui dan moe? Weet dan dat luie mensen over het algemeen ongelukkiger zijn. Professor Frederik Anseel vertelt op Jobat.be hoe dat komt ...
Hoeveel geld heb je nodig om echt gelukkig te zijn? Niet weinig, zo blijkt. Maar ben je dan ook écht gelukkiger?
Veel mensen zijn ongelukkig op het werk omdat ze geen erkenning krijgen voor wat ze doen. Daarom een pleidooi om meer complimentjes te geven op kantoor!
Zou af en toe een verstrooiingsmoment inlassen de productiviteit aanscherpen?
Ik woonde jaren samen met mijn partner, maar nu zijn we uit elkaar. Moet mijn werkgever dat weten?
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?