Ecocheques
Vorige

1 van 17

Volgende

Kan je ecocheques inruilen voor meer loon?

Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. De meeste mensen hebben liever cash zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze doen. Maar kan dat zomaar?
#

Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. De meeste mensen hebben liever cash zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze doen. Maar kan dat zomaar?

Ja, dat kan. Naast in extra loon kunnen ecocheques zelfs ook omgezet worden in een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, cadeaucheques, een groepsverzekering of een extralegale verlofdag.

“Maar wel alleen als de sector waarin je werkt dit toelaat”, vertelt Els Vanderhaegen, legal supervisor van Securex. “En dan nog staat het elk bedrijf vrij om die omruilmogelijkheid al dan niet ook echt toe te passen. Een werknemer zelf kan dus niet zomaar beslissen om zijn ecocheques in te ruilen als hij daar zin in heeft.”

Meeste bedienden kunnen omruilen

Voor de meeste bedienden bestaat die omruilmogelijkheid. Bedrijven in paritair comité 218 (ongeveer 400.000 bedienden uit consultancy, groothandels, callcenters en informaticabedrijven …) mogen hun werknemers namelijk de mogelijkheid aanbieden om ecocheques in te ruilen in een ander, gelijkwaardig voordeel.

In de metaalsector kan dit ook: daar gelden andere regels voor bedrijven mét en zonder syndicale afvaardiging. “De werknemers in bedrijven met vakbonden kunnen vrij kiezen in welk voordeel ze hun ecocheques omzetten. In firma’s zonder vakbonden hebben werknemers slechts de keuze uit een lijst van 3 voordelen: een groeps-, hospitalisatieverzekering of een brutoloonsverhoging”, zegt Els Vanderhaegen.

Ecocheques moeten wel telkens omgezet worden in een gelijkwaardig voordeel. ‘Gelijkwaardig’ betekent dat het nieuwe voordeel eenzelfde waarde moet hebben als wat initieel werd voorzien (bij de ecocheques), terugkerend is en aan te rekenen is aan zijn brutowaarde.

Omruilen in loon is duur

Is het wel verstandig om ecocheques in te ruilen tegen meer loon? “Je verliest dan veel koopkracht”, weet Els Vanderhaegen. “Stel dat je recht hebt op 250 euro ecocheques, maar je wil meer loon. Je baas zal je dan slechts 250 euro brutoloonsverhoging geven, dus inclusief alle lasten die hij zelf moet betalen. Anders kost deze loonsverhoging hem meer dan de ecocheques. En jij moet als werknemer ook nog belastingen betalen op je brutoloon. Netto hou je van die 250 euro loonsverhoging slechts ongeveer 100 euro over!”

Heeft de ecocheque nog een toekomst?

“Tot voor een paar maanden zagen we nog altijd veel wantrouwen tegenover de ecocheques. Veel bedrijven en werknemers waren niet overtuigd van hun nut. Momenteel merken we dat veel bedrijven die ecocheques toch behouden. Dat de omzetting naar andere voordelen een administratieve rompslomp betekent, zal daar ook wel niet vreemd aan zijn”, besluit Els Vanderhaegen van Securex.

(mr) 

12 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook