Jonge werknemers positiever over toekomst

24 mei 2011
Jonge werknemers hebben meer vertrouwen in de Belgische economie dan hun oudere collega's. Dat blijkt uit de eerste Jobat Employment Monitor, een permanente arbeidsmarktstudie van Jobat en Synovate bij een representatief staal van 500 Belgische bedrijven en meer dan 2.000 werknemers.
Jongeren positief

Minder rooskleurig

Jongeren hebben alle redenen om positief te zijn. Als er gerekruteerd wordt, zijn zij vaak de eersten die worden aangeworven. Die voorkeursbehandeling danken ze onder andere aan de relatief lage loonkost die met hun aanwerving gepaard gaat.

Gaat het economisch minder goed, zijn het vaak dezelfde jongeren die hun job verliezen. Vaak werken ze immers met tijdelijke of uitzendcontracten die niet veel bescherming bieden.

Belgische economische situatie – werknemers op basis van leeftijd
Als u aan de toekomst denkt, verwacht u dan dat de Belgische economische situatie binnen 6 maanden beter, ongeveer hetzelfde of slechter zal zijn dan vandaag?Bron: Jobat Employment Monitor i.s.m. Synovate       

Zoektocht naar nieuwe werkgever

18% van de werknemers zegt actief te zoeken naar een andere werkgever of plant om binnen het halfjaar van werkgever te veranderen. 29 procent solliciteert niet actief maar ‘staat open voor opportuniteiten’. Dat betekent dat slechts de helft van alle Belgische werknemers (53%) momenteel echt trouw is aan zijn werkgever.

De grootste groep (actief én latent) werkzoekenden bevindt zich in de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar. Vanaf 45 jaar daalt de intentie om van job te veranderen drastisch, wat tekenend is voor de beperkte mobiliteit op onze arbeidsmarkt

Sollicitatie intentie – werknemers op basis van leeftijd


Bron: Jobat Employment Monitor i.s.m. Synovate
       

Bekijk hier de volledige resultaten en grafieken.

(mw)      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17285 andere jobs