Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 212

Volgende

Jonge ondernemer giet fascinatie voor 3D printing in eigen bedrijfje

Andreas Desmedt
“De grote variatie is wat het zo boeiend maakt.” (Andreas Desmedt, Formfactory)
3D printing. Dat leefde lang alleen in de fantasie van de mens. Vandaag is het allemaal heel tastbaar. Niettemin blijft het een 'magische wereld' die tot de verbeelding spreekt. Als er over nieuwe beroepen en jobs met toekomst wordt gesproken, komt 3D printing steevast in die lijstjes voor.

Ook de 18-jarige Antwerpenaar Andreas Desmedt geraakte er door gefascineerd. In september vorig jaar richtte hij Formfactory op. “In het derde middelbaar ging ik industriële wetenschappen volgen en daar werkten ze al met 3D printers. Ik geraakte er zodanig door geboeid dat ik besloot een zelfbouwpakket aan te schaffen. Zo ben ik beginnen experimenteren”, begint Andreas zijn relaas.

Vervangingsstukken

“Maar op een bepaald moment stopt dat. Je kan niet eeuwig 'speelgoed' voor jezelf blijven maken. Daarom ging ik op zoek naar andere manieren om hiermee verder te kunnen. Zo ben ik op het platform 3D Hubs gestoten. Daarop kon iedereen met een 3D printer zijn diensten aanbieden. Het liep best aardig, maar in september vorig jaar besloten ze om te stoppen met ondersteuning aan particulieren en zich alleen te concentreren op de grote, professionele spelers. Omdat ik dit niet zomaar wilde opgeven, besloot ik het heft in eigen handen te nemen en een eigen bedrijfje op te richten. Omdat ik intussen nog wil voort studeren, werk ik hiervoor samen met mijn broer en vader”, vertelt de ondernemende jongeman.

Met Formfactory heeft hij net nog een interessant order voor een aantal olifantenkoppen binnengehaald. “Ze dienen als decoratie op Batibouw voor een firma die een olifant in het logo heeft. Dit zijn leuke dingen om te doen. Maar het gaat ook om zuiver functionele producten zoals vervangingsstukken, bijvoorbeeld als defecte scharnieren van een douchedeur niet meer verkrijgbaar zijn. Het betreft zowel maatwerk als kleine series van functionele stukken. Een derde luik is het ontwerpen van prototypes. Zo hebben we een klant voor wie we prototypes maken van nieuwe recipiënten voor olie. De grote troef is de snelheid waarmee we dit kunnen leveren. Moest de klant datzelfde op de klassieke manier laten doen, zou dat een eeuwigheid duren en bovendien niet zo gedetailleerd zijn.”

“Die grote variatie is wat het zo boeiend maakt. Van functioneel tot decoratief, op alle vlakken kan ik mij creatief uitleven. Voor ik ermee begon, leek het mij iets heel onrealistisch om plastic te smelten en hiermee laagje per laagje dingen op te bouwen. Het is telkens weer een ontdekking en uitdaging als de klant met iets nieuw komt aandraven of we dat kunnen maken. Dingen waar we zelf ook nog niet aan hadden gedacht”, getuigt Andreas.

Investeringen

Ook de investeringen vallen volgens hem goed mee. “De machines die wij hier hebben staan, kosten tussen de 5.000 en 10.000 euro en daarmee kan je al aardig wat”, zegt hij. De verwachtingen zijn dat tegen 2025 3D printers betaalbaar zijn, en in de meeste huishoudens te vinden. Maar dat schrikt hem niet af. “Voor complexere objecten en projecten zullen consumenten een beroep blijven doen op specialisten voor het ontwerpen en het printen,”, stelt de jonge ondernemer overtuigd. “Ook in bedrijven en op de werkvloer zal de vraag naar 3D printing experts nog toenemen. Zij gaan er niet allemaal tijd insteken om het iemand aan te leren en zelf in machines hiervoor investeren”, meent hij.

Poeder en hars

Het is ook uitkijken hoe de technieken nog verder gaan evolueren. “Er zijn verschillende soorten printers. De één werkt met poeder, de ander met hars,... Begin 2018, heeft HP nog een nieuwe poederprinter uitgebracht waarmee nog sneller, nog accurater kan worden gewerkt en met nog veel meer mogelijkheden. Door die evolutie komen er onder meer mogelijkheden om met kleuren te werken, prints in een matte of glanzende uitvoering te maken,.. 3D printing zit nog lang niet aan zijn maximum. Ik kijk er al naar uit om mijn eerste medewerkers aan boord te kunnen halen en verder uit te breiden”, verkondigt Andreas.

(br) 

Andreas Desmedt van Formfactory
“In die zin is het ook een goede zaak dat er tegenwoordig een opleiding is die zich toespitst op het ontwerpen”, zegt Andreas. “Die kan worden gevolgd via Syntra. Want 3D printing is op zich een relatief eenvoudig proces, je hebt ook specialisten op vlak van ontwerpen nodig. Bij 3D is het immers belangrijk te weten hoe het ontwerp te oriënteren om barsten en breuken te vermijden. De meeste industriële ingenieurs kunnen wel ontwerpen maken voor CNC en injection molding, maar 3D printing is nog niet zo ingeburgerd.” 18 juli 2016
  • Jobs voor 3D
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook