Vorige

1 van 518

Volgende
Volgend artikel:

Kickstart je zoektocht naar een job in 7 dagen

Jobs te over in de textiel- en kunststofsector

14 maart 2018
Heb je je al eens afgevraagd welke inspanningen zelfs de meest innovatieve en moderne ondernemingen moeten leveren om bekwame werknemers aan te trekken? In tal van sectoren steken West-Vlaamse ondernemers erg veel tijd in hun creatieve zoektocht naar nieuwe medewerkers.
TechnoTielt
“Textiel is een zeer innovatieve sector, met een zeer modern machinepark en vaste, blijvende jobs.” (Michiel Loncke, directeur van het opleidingscentrum Cobot)

De driedaagse job- en opleidingsbeurs ‘TechnoTielt’ die we bezochten, was met zijn demonstraties en diverse doe-activiteiten voor leerlingen en werkzoekenden een mooi voorbeeld van hoe je zo’n collectieve uitdaging het best samen aanpakt. Een realisatie van bijna 20 West-Vlaamse bedrijven uit de sectoren van de nieuwe materialen: kunststoffen en technisch textiel. Ze werkten hiervoor nauw samen met opleidingspartners, scholen, uitzendkantoren en regionale overheden.

Coördinator Veerle Breemeersch van de ‘Academie voor de Toekomst’: “Een goede jobbeurs moet vandaag eigenlijk alle betrokken partijen samenbrengen, tot en met de scholen. Je moet demonstraties voorzien en echt focussen op specifieke sectoren. En herhaal je initiatief, want voor employer branding moet je werken op de langere termijn.”

Sectoren met toekomst

“Textiel houdt vandaag veel meer in dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat gaat van paraplustof tot kunstgras, van doktersjassen tot brandweerpakken”, zegt Michiel Loncke, directeur van het opleidingscentrum Cobot. “Wij bedienen meer dan 650 innoverende textielproducenten, vooral in West- en Oost-Vlaanderen. Vorig jaar konden wij via onze actie #WildvanTextiel maar liefst 614 vacatures publiceren voor 74 bedrijven.”

Op de beurs lag ook een up-to-date folder met alle openstaande vacatures. Verder maakt Cobot de jeugd wegwijs in de bestaande textielopleidingen. “Onze belangrijkste troef is dat textiel een zeer innovatieve sector is, met een zeer modern machinepark en vaste, blijvende jobs. En er zijn veel instapfuncties voor starters. Iemand met de nodige basisvaardigheden en een goede werkattitude kan er onmiddellijk aan de slag. Opleiding volgt in het bedrijf zelf”, benadrukt Loncke.

Ook Els Dekleermaeker, adviseur opleidingen en arbeidsmarkt van PlastIQ en begeleider van de Tieltse kunstofbedrijvencluster Plastics@Tielt, bevestigt de vele aantrekkelijke jobmogelijkheden in deze innovatieve sector: “Wij groeien snel en hebben een mooie toekomst. Onze 7 bedrijven hadden onlangs nog 76 openstaande vacatures.” Op de stand van VKC-Centexbel zag je intussen welke technologische innovaties het spuitgieten vandaag zo boeiend maken.

Al meer dan jaar open

Annelies Deltour, CEO van het Lichterveldse familiebedrijf Paneltim, heeft haar vacatures duidelijk uitgestald op haar stand. “Twee functies staan al meer dan een jaar open”, zucht ze. “Als CEO moet ik er ook het aanwervingsbeleid bij nemen; wij hebben nog geen aparte HR-verantwoordelijke.”

Paneltim fabriceert lichte maar stevige panelen uit kunststof, onder meer voor hokken in de agro-industrie. Het spuitgieten, het lassen en het afwerken gebeurt volcontinu, zeven dagen op zeven. Voor een dergelijke kmo, die bijna al zijn halffabricaten exporteert, is naambekendheid in eigen streek niet vanzelfsprekend. “Daarom zijn wij blij dat we aan deze driedaagse deelnamen. We konden veel leerlingen boeien en we verzamelden zelfs een paar sollicitatiebrieven.”

Ze was blij dat de jongeren niet alleen de lasdemonstratie volgden, maar in persoonlijke gesprekken ook vragen stelden over de familiale sfeer, de verschillende ploegensystemen, het weekendwerk, de interne opleidingen, … “Ja, zelfs over duurzaamheid. Als relatief kleine kmo kunnen wij met Paneltim niet opboksen tegen de voorwaarden die grotere en meer bekende ‘concullega-bedrijven’ aanbieden. Maar wij zorgen voor een prima familiale ambiance, een open communicatie en zoveel mogelijk autonomie. En we zien ook dat veel medewerkers spontaan onze jobberichten verder verspreiden op sociale media.”

Oorlog om talent

Ook Vincent Minne, HR-verantwoordelijke van de TWE Meulebeke – het vroegere Libeltex – bevestigt dat alle publiciteit welkom is. “Na onze opname in de Duitse TWE Group moeten wij er alles aan doen om onze naambekendheid te verhogen bij de aankomende generatie. Hier konden wij demonstreren hoe ons technisch textiel als onderdeel dient voor de fabricatie van luiers. En kort geleden zijn wij gestart met een systeem waarbij werknemers die zelf een nieuwe collega aanbrengen een beloning krijgen. Zij zijn immers onze beste ambassadeurs.”

Minne geeft toe dat er een echte oorlog om talent bezig is: “In onze zoektocht stellen we vast dat jonge werkzoekenden vandaag zeer ambitieus zijn en bij meerdere bedrijven langsgaan om informatie. Wij hebben daar alle begrip en respect voor. Tijdens het sollicitatiegesprek schetsen wij onze troeven en carrièremogelijkheden dan ook zo duidelijk mogelijk.”

(pv) - Foto: RESOC Midden West-Vlaanderen - Meer info: www.technotielt.be 

  • Jobs voor textiel

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs