Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 742

Volgende

Je succes hangt af van je naam

Toen je ouders je naam kozen, stonden ze er waarschijnlijk niet bij stil dat ze je toekomstige carrière beïnvloedden. Zo klimmen vrouwen met bepaalde namen gemakkelijk hoger op.

4 november 2009

Delen

Man-vrouw

Een vrouwelijke juriste die ‘Cameron’ heet – wat ook voor mannen een voornaam is – heeft drie keer meer kans om op te klimmen tot rechter dan een collega die bijvoorbeeld de erg vrouwelijke naam ‘Sue’ heeft.

Dat staat te lezen in een studie van econoom Bentley Coffey van de Clemson University in South Carolina. “Ondanks het feit dat meer dan de helft van de afgestudeerden in rechtenopleidingen de laatste 15 jaar vrouwen zijn, blijft de rechtspraak gedomineerd door mannen. Men kan dus vermoeden dat het een voordeel is om er mannelijk voor te komen.”

Zijn onderzoek bevestigt dat vermoeden. Juristen, cliënten en wetgevers voelen zich meer op hun gemak bij een vrouw die ‘George’ heet dan bij iemand met de naam ‘Barbara’. In het ‘good old boys network’, dat nog steeds erg leeft in het gerechtelijke wereldje, voelt een vrouw met een mannelijke naam zich meer als een van de mannen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?