Vorige

1 van 824

Volgende
Volgend artikel:

Do's en don'ts in het maken van een carrièreswitch

Jan Schepens vindt zijn Katja Retsin multigetalenteerd

12 februari 2010
Elke week gaat Jobat op zoek naar de man achter een bekende vrouw. (Musical)acteur Jan Schepens is getrouwd met Katja Retsin. Haar carrière reikt verder dan de media en is combineerbaar met het moederschap.
Jan Schepens en Katja Retsin
Jan Schepens: "Soms verdenk ik Katja ervan dat ze zichzelf gekloond heeft."

Was het voor jou meteen duidelijk dat je met Katja een echte mediamadam in huis haalde?

Ik ken Katja van toen ze nog vertaler-tolk studeerde aan de VLEKHO. Daarna haalde ze nog een postgraduaat Media en Communicatie. Katja ziet er niet alleen goed uit, maar is ook een multigetalenteerde vrouw met een grote talenknobbel. Ze had toen al een grote interesse in radio en televisie. Ik was er van overtuigd dat ze haar weg daar zou zoeken én vinden. Als ze zich vastbijt in iets krijgt ze het slechts zelden niet. Dat is een straffe eigenschap van haar en van veel succesvolle mensen.

Als acteur werk je ook in de mediawereld. Zijn jullie carrières vergelijkbaar?

Mijn carrière lijkt toch meer op la vie d’artiste. Er staat wel veel op stapel, maar je moet constant op zoek naar nieuwe jobs. De laatste jaren heb ik tussen producties door soms drie vrije maanden. Dan volg ik zang- of dansopleidingen, al ben ik ook gewoon dikwijls de huisman. Het is eigenlijk waanzin wat Katja allemaal professioneel combineert. Katja presenteert De Rode Loper en als ze omroept op de VRT is ze pas rond 22 uur thuis. Ze is ook een goede mama die ’s avonds aan de kinderen verhaaltjes voorleest. Soms verdenk ik haar ervan dat ze zichzelf gekloond heeft en dat er twee of drie Katja’s rondlopen.

Katja neemt ook enkele zijsprongen met haar kledingwinkels en haar boeken. Hoe is dat samen met haar mediacarrière vol te houden?

Voor de winkels werken mijn broer Koen en zijn vrouw Babs zich allebei uit de naad. Katja springt zoveel bij als ze kan. Als familie kan je makkelijker communiceren en dat is alles in zakendoen. Het is vooral mooi om te zien hoe Katja en Babs hun droom verwezenlijkt hebben en als meisjes naar Italië trekken om compleet euforisch te worden van de nieuwste lentecollecties. Intussen heeft Katja ook vijf boeken geschreven. Bij het derde boek gaf ik Milla aan voor borstvoeding tijdens het typen door. Schrijven gaat voor haar zelfs gemakkelijk terwijl de kinderen de boel afbreken. In Vlaanderen zit je in vakjes. Katja is een tv-persoonlijkheid, dus ze kan geen schrijfster zijn. In mijn ogen is Katja beiden.

Blijft er dan nog voldoende tijd vrij voor het gezin?

Ook daarbij hebben we veel geluk. De ouders van Katja wonen achter ons en staan bijna dag en nacht klaar voor onze dochters. Manou is 4 jaar en Milla is 8 maanden. We kunnen de kinderen bij wijze van spreken over de haag gooien en dan onze jobs doen (lacht). Anders waren onze twee carrières niet te combineren en hadden we meer keuzes moeten maken. Ik zou ook gewoon een aantal jaar meer thuis kunnen zijn om voor de kinderen te zorgen. Natuurlijk moet er geld en eten op tafel komen, maar als we onze kinderen niet kunnen opvoeden, is de maatschappij binnen de kortste keren om zeep.

Lever je ook een bijdrage aan het huishouden?

(lacht) Ja, ja natuurlijk. Ik doe de afwas en ik kook en vervang de luiers van Milla. Ik stel mij daar ook geen vragen bij. Het is fantastisch om te koken voor mijn gezin en om te zien of ze het dan wel of niet lekker vinden. Ik ben niet ‘s werelds beste kok en raadpleeg regelmatig de drie S.O.S. kookboeken van Piet Huysentruyt. Toch durf ik al eens te experimenten. Loopt het fout, dan worden het boterhammen met confituur. Ik speel ook thuis soms een rolletje voor mijn kinderen. Manou vindt het dan grappig om mij aan de kookpotten te zien staan.

Lijkt het evident dat jij wat stappen terugneemt indien nodig?

Welja, ik vind seksistische uitspraken maar idioot. ‘Wat werkt het beste’ is het enige dat je je moet afvragen. Als het makkelijker is dat de man thuisblijft dan doet hij dat toch gewoon. Het is op dit moment gewoon duidelijk dat Katja haar carrière goed aan de gang is. Alles wat ze doet, heeft succes. Het lijkt een sneeuwbal die goed rolt en het zou stom zijn om die te stoppen. Ik doe ook graag wat ik doe, maar mijn carrière is nog veel onduidelijker. Er komen wel nieuwe dingen, maar ik kan veel makkelijker afblokken en zeggen dat ik niet beschikbaar ben van maart 2010 tot maart 2012.

(ab) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16958 andere jobs