CV
Vorige

1 van 167

Volgende

In 4 stappen naar een aantrekkelijk cv

In 4 stappen naar een aantrekkelijk cv
“Zorg bij het solliciteren altijd voor een sterk cv en bijhorende motivatiebrief.” (Sandra Vansimpsen, sectorconsulente bij VDAB)
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.

“Zorg bij het solliciteren altijd voor een sterk cv en bijhorende motivatiebrief’, geeft Sandra Vansimpsen, sectorconsulente bij arbeidsbemiddelaar VDAB als eerste raad. Vanuit de bemiddelaar, die ook een aantal e-coaches voor het solliciteren in huis heeft, schuiven we enkele cv-tips naar voren.

1. Zet je troeven in de verf (en pas aan)

Een cv moet jezelf doen verkopen voor de job waarnaar je solliciteert. Orden de verschillende rubrieken op zo'n manier dat je belangrijkste troef voor de job opvalt. Dat betekent dus ook dat je je cv aanpast in functie van de jobadvertentie.

Legt bijvoorbeeld de vacature de nadruk op een diploma en beschik je over dat diploma? Zet de rubriek studies dan als eerste onder je persoonlijke gegevens.

“Heb je niet het juiste diploma, maar wel werkervaring in een gelijkaardige job? Plaats dan onder je persoonlijke gegevens eerst je werkervaring. Heb je niet de nodige werkervaring, maar wel relevante vaardigheden? Vermeld dan eerst je vaardigheden”, klinkt het.

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

2. Maximaal twee pagina’s (met heldere inhoud)

Een cv telt maximum twee pagina’s. Vaak worden die ook recto verso afgedrukt waardoor het om één pagina gaat (voor- en achterzijde). Hoe enthousiast je ook bent en hoeveel je ook te vertellen hebt, hou het op die twee pagina’s. “Is je cv langer, dan verlies je de aandacht van de werkgever.”

Die aandacht hou je ook vast met de inhoud. Gebruik bijvoorbeeld korte zinnen, maar geen of een beperkt aantal afkortingen. Wees ook zuinig met vakjargon: diverse profielen moeten je cv kunnen inschatten.

Download: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken

3. Hou het overzichtelijk (en wees consequent)

Het beste cv heeft structuur. Werk met tussentitels, opsommingstekens en voldoende witruimte. Zorg voor opvallende tussentitels.

“Maak ze bijvoorbeeld wat groter, zet ze in het vet of geef ze een andere kleur.” Kies een lettertype dat goed leesbaar is, zoals Arial, Verdana of Candara en gebruik dit ook in je sollicitatiebrief. Zo vormen je brief en cv één geheel. Een lettergrootte van 11 punt is ideaal.

Wees ook consequent in het gebruik van hoofdletters, leestekens en in de manier waarop je data noteert. Gebruik bijvoorbeeld niet op de ene plaats een lang streepje en op een andere plaats een kort.

Ook hier geldt dat je de lay-out best aanpast in functie van de job waarnaar je solliciteert. Een cv van een graficus ziet er anders uit dan die van een boekhouder. Maar ook voor die laatste kan een cv er gerust uitspringen. “Let er wel op dat je lay-out niet te uitbundig is. De inhoud is nog altijd het belangrijkste.”

Check en download: 4 voorbeeld cv’s

4. Check (en dubbelcheck)

Is je cv klaar, dan kan je checken. Staan je persoonlijke gegevens bovenaan? Bevat je cv belangrijke rubrieken zoals studies, ervaring en vaardigheden? En heb je je grootste troef voor de job voldoende in de verf gezet?

Daarnaast is er ook nog de check op taalfouten of inconsequenties. Laat je cv daarom ook best nalezen door iemand anders, een vriend, familielid of een e-coach bij VDAB. Want na een tijdje zie je je eigen fouten niet meer.

Met wat geluk word je uitgenodigd. “Oefen dan je sollicitatiegesprek grondig en denk na over mogelijke vragen”, raadt Sandra Vansimpsen nog aan. Die op basis van haar ervaring ook nog twee algemene sollicitatietips geeft. “Ga op zoek naar een job die je graag doet”, oppert ze. En check je motivatie. “Een werkgever voelt aan of je echt gemotiveerd bent voor de job of niet.”

Lees ook: In 4 stappen naar een perfect CV
Mijn Jobat banner

(William Visterin)

6 februari 2023
Anderen bekeken ook