Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

8 must-do's voor wie een nieuwe job zoekt

Nieuwe job zoeken 8 to dos
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Natuurlijk wil je altijd je beste beentje voorzetten en een goede indruk maken. Logisch. Maar – jammer genoeg – krijg je ook vaak te maken met teleurstelling en afwijzing. Gelukkig zijn er manieren die je zoektocht naar werk vergemakkelijken. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!

1. Wees geduldig

Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen. Belangrijk om te onthouden in deze zoektocht. Geef niet op. Misschien is een sollicitatiegesprek voor je droombaan sneller binnen handbereik dan je denkt. Gun het proces wat tijd. Rome is ook niet op één dag gebouwd!

2. Bouw je eigen netwerk op

Een online netwerk is een goed begin, maar probeer ook face to face connecties te maken. Daar kruipt wat tijd en moeite in, maar het loont écht. Iemand kennen of niet kennen kan een heel verschil maken tijdens een sollicitatie.

Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips

3. Veralgemeen niet

Je wil indruk maken op het bedrijf waar je solliciteert. En dat doe je niet door telkens een standaard cv en motivatiebrief bij je mail te voegen. Ondernemingen willen weten wat jij specifiek voor hen kan betekenen. Stem jouw documenten daarom af op de organisatie waar je solliciteert.

4. Besteed er voldoende aandacht en tijd aan

Zoeken naar een nieuwe baan is tijdrovend. Probeer er in je vrije tijd toch genoeg aandacht aan te besteden. Maak een planning. Schrijf op wat je elke dag gaat doen, van je cv doorsturen tot netwerken. Zo blijf je op schema en neemt de zoektocht niet al je energie in beslag.

Goed om weten: als je op Jobat.be een Job alert aanmaakt, krijg jij jobs op maat rechtstreeks in je mailbox. In enkele klikken laat je zo de werkgevers tot bij jou komen. Zij doen het werk, jij moet enkel nog solliciteren voor de jobs die helemaal bij je passen. Kortom: go for happy, dankzij Jobat. En een mooie tijdwinst op de koop toe.

Job alert: jobs op maat in je mailbox

5. Wees selectief

Solliciteer niet zomaar voor de eerste de beste onderneming. Als je werkloos bent, is het verleidelijk. Je wil gewoon weer zo snel mogelijk aan de slag. Trap niet in die val. HR nodigt enkel sollicitanten uit die erg geschikt lijken voor de vacature. Waarschijnlijk word je weer teleurgesteld en daalt je motivatie nóg meer. Wees dus selectief, en stuur je cv naar bedrijven waar je echt interesse in hebt.

Lees ook: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?

6. Zorg voor fatsoenlijke socials

Anno 2023 vallen sociale media niet meer weg te denken uit je leven. Dat geldt ook voor sollicitatieprocedures. Je wordt helemaal gescreend. Facebook, Instagram, LinkedIn, ... noem maar op. Informele foto’s zijn oké, het is immers jouw digitale dagboek. Maar haal toch maar die ene héle dronken foto van je Instagrampagina.

7. Blijf bijleren

Zit niet stil tijdens je zoektocht. Gebruik je tijd nuttig. Leer nieuwe vaardigheden die je kan toevoegen aan je cv. Zo laat je ook zien – aan je misschien toekomstige werkgever – dat je leergierig bent. En dat je niet bang bent van een extra opleiding. Bijleren kan nooit kwaad!

CHECK: In 4 stappen naar een perfect CV

8. Houd een to-dolijst bij

Schrijf alles op als het te chaotisch wordt. Zorg ervoor dat je geen belangrijke data mist. Zoals de deadline om je motivatiebrief te sturen. Of een sollicitatiegesprek. Met een to-dolijst voel je je meteen productiever. En kun je ergens naartoe werken.

Op zoek naar een (nieuwe) job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!

(sv/em) - Bron: Flexjobs

30 januari 2023
Anderen bekeken ook