Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 766

Volgende

5 manieren om je droomjob te veroveren

Droomjob veroveren
Een job hebben die je graag doet, is goud waard én geeft energie! Velen denken dat hun droomjob niet bestaat of niet voor hen is weggelegd. Toch gaat het gemakkelijker dan je denkt. Via 5 stappen kom je te weten wat je droomjob is. Dit is iets heel unieks. Wat voor de ene een droombaan is, is immers voor de ander een dramabaan...

Zo’n dramabaan kost je vaak tonnen energie. Je werk lijdt eronder, en erger nog, soms ook je relaties en gezondheid. “Je wil iets anders gaan doen, maar je weet niet wat. Je voelt dat je vastzit en geraakt niet uit die impasse. Hoe breek je daaruit?”, zegt Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work. “Je droomjob bestaat, het gaat erover grondig bij jezelf te rade te gaan en te kijken aan welke criteria die voor jou voldoet.”

In 5 stappen stel je jezelf in vraag en kan je jouw favoriete job ontdekken.

1. Wat kan je goed én doe je graag?

Lijst eens op wat je graag doet én goed kan. Vraag het eventueel aan mensen die jou kennen. Denk na over succesverhalen. Het is belangrijk dat je die zaken terugvindt in je nieuwe baan.

2. Wat wil je graag ontwikkelen?

Wat doe je graag, maar kan je nog onvoldoende? Dat zijn de competenties waar je nog verder in kan groeien en waar je aan wil bouwen. Zoek werk waarin je je kan ontplooien.

Ontwikkel je competenties: 4 tips

3. Wat vind je belangrijk?

Waar draait het voor jou om in je werk? Wat maakt het verschil? Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een werkomgeving die hierbij aansluit. Misschien vind je de sfeer op de werkplek belangrijker dan het loon dat je verdient of omgekeerd.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

4. Welke beroepen passen bij jou?

Je hebt een opleiding gevolgd en werkervaring opgedaan. Maar wat past er nu écht bij jouw persoonlijkheid? Ga breed in je gedachten. Wie doet er iets waar jij van droomt? Wat wilde je worden als kind? Wat zou je doen als je 5 miljoen euro krijgt?

Lees ook: Welke jobs passen best bij jouw persoonlijkheid?

5. Het experiment

Hoe beslis je nu wat je droomjob is? Door te experimenteren. Kijk of je beeld van je favoriete jobs klopt met de realiteit. Dat kan op 3 manieren:

  • Surf: zoek zoveel mogelijk op over je favoriete beroepen.
  • Praat: spreek met mensen die je favoriete jobs doen.
  • Probeer: oefen je favoriete beroepen enkele uren of een dag uit.

“Bespaar jezelf gepieker, rondjes draaien, een leeg gevoel, onzekerheid en angst. Via deze 5 stappen krijg je een helder beeld over wat je wil. Sta aan het roer van je carrière en je leven. Dat kan echt!”, vertelt Katrin hoopvol.

Go for happy! Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!

(mr) 

Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Ze werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook, dat je ontvangt via www.passionforwork.be. 

27 maart 2022
Anderen bekeken ook