Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op loopbaancheques?

Het belang van zinvol werk: de 5de behoefte

Geen zinvol werk?
Hoe zinvol vind jij jouw job?
Je hebt een ‘droomjob’ maar je bent toch niet helemaal gelukkig? Dat is geen schande. Het komt wel vaker voor, zelfs bij mensen met veel potentieel of een belangrijke functie. En nee, het treft ook lang niet alleen de millennials (mensen na 1980 geboren die vanaf de jaren ’00 op de arbeidsmarkt zijn gekomen). Passion for Work-coach Linda Kleingeld geeft uitleg en benadrukt het belang van zinvol werk…

Zit je zelf met een knagende gevoel met betrekking tot je job? Blijf hiermee dan zeker niet zitten, of erger nog, ontken het gevoel niet. Dat leidt immers vaak tot onverschilligheid en verzuring, en in veel gevallen helaas ook tot burn-out of bore-out. Mensen kwijnen weg, tellen de jaren af tot het einde van hun loopbaan en ontkennen daarmee een essentiële menselijke behoefte of vallen ziek en zijn zo nóg verder van huis. “De spreekwoordelijke gouden kooi”, steekt Kleingeld van wal.

“Een belangrijke reden om onvoldaan niet-zingevend werk te blijven doen, is uiteraard het feit dat er brood op de plank moet komen”, weet Kleingeld. “Echt problematisch wordt het als er niet voldoende energie overblijft om in de vrije tijd die zingeving op te zoeken.”

“Een andere oorzaak is de beperkende overtuiging ‘ik heb alles al dus wat kan er dan nog beter?’. De angst om de comfortzone te verlaten is vaak groot. Of er heerst een schuldgevoel… want er zijn toch mensen die het veel slechter hebben?”

Geen luxeprobleem!

“Wat deze mensen voelen is een essentiële menselijke behoefte. Als je deze te lang negeert, kan je daar ziek van worden”, waarschuwt Kleingeld.

In de jaren ’40 van de vorige eeuw werden de universele menselijke behoeften in kaart gebracht door Maslov. Hij verdeelde ze in vijf niveaus en stelde dat je pas een volgende behoefte ervaart als aan de voorgaande voldaan is.

  1. Als je honger hebt en er geen eten is, voel je je slecht.
  2. Als je buik vol is maar je hebt geen veilige plek, voel je je slecht.
  3. Als je met je volle buik thuis zit maar je hebt in je leven niemand om mee te praten of iets te delen, voel je je slecht.
  4. Als je met je volle buik thuis met vrienden of familie zit maar niets te vertellen hebt waardoor je ook echt gezien of gehoord wordt, voel je je slecht.
  5. Als je genoeg eten hebt, en een thuis, vrienden, werk, een goed loon maar geen zingeving ervaart, voel je je slecht! En dat is normaal.

Een dakloze ervaart voldoening bij het vinden van onderdak. Als je huis is afgebrand of je hebt een relatiebreuk te verwerken, heb je even andere prioriteiten dan zingeving in het werk zoeken en ben je blij dat je steun van je collega’s krijgt.

Ben jij in alle 5 behoeftes voorzien?

Wat als je in de vier eerste behoefteniveaus rijkelijk voorzien bent maar toch de vijfde behoefte voelt knagen? Dan kan je maar beter actie ondernemen, want vroeg of laat gaat het je parten spelen als je er niets mee doet. Bovendien krijgt het na verloop van tijd ook een negatief effect op je gezondheid, je relatie enzovoort. (Let op: niet iedereen ervaart dit even sterk maar veel hoger opgeleide mensen bereiken dit punt vroeg of laat wel, zeker als ze hoogsensitief zijn.)

De piramide van Maslov

Wat kan je doen om wél zingeving te vinden?

“Er hoeven niet altijd drastische dingen te veranderen, zoals ontslag bijvoorbeeld”, weet Kleingeld. “Wat helpt is je bestemming, je roeping of je passie te vinden en je ziel te voeden.”

Hoe je dat doet, ontdek je in het Passion for Work-programma ’In 5 stappen weten wat ik wil’.

(lk/kv) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook