Loopbaanbegeleiding Vorige

1 van 115

Volgende

7 onmisbare kwaliteiten voor je carrière

Als goede werknemer moet je over heel wat kwaliteiten beschikken, 7 om precies te zijn. Welke vaardigheden je best allemaal onder de knie kan hebben, wil je een krak zijn in je vak?

23 augustus 2010

Delen

man met visie

1. Flexibiliteit

De recessie heeft heel wat banen gekost en bedrijven zullen hierdoor in de toekomst een ander personeelsbeleid gaan voeren. Tijdelijke contracten zullen aan belang winnen ten koste van de traditionele vaste contracten. Ook bij managers en kaders. Werknemers die houden van vast en voorspelbaar werk zullen dus minder gegeerd worden op de arbeidsmarkt. Zij die zich daarentegen richten op projectmatig werk zonder één vaste werkgever creëren – veel - kansen voor zichzelf.

2. Uiteenlopende kwaliteiten

Eentje is geentje. Als je goed bent in slechts één ding zullen je kansen op een mooie job slinken. Werknemers zullen een combinatie van twee of drie uiteenlopende vaardigheden moeten hebben of ontwikkelen. Bijvoorbeeld IT en strategische planning, of sales en logistiek. Alleen zo kan je opvallen tussen de honderden sollicitanten voor dezelfde job. Werkgevers zullen ook meer dan vroeger moeten schuiven met hun werknemers, dus ook eenmaal aangenomen heb je dan een streepje voor. Een studie van het consultancybedrijf McKinsey toonde al in 2009 aan dat de beste verdieners uiteenlopende kwaliteiten combineerden.

3. Zachte vaardigheden

Intuïtie, presteren onder druk, probleemoplossend vermogen, klantvriendelijkheid … Bedrijven zoeken steeds meer werknemers met kwaliteiten die je moeilijk op een cv kan bewijzen. Aan de hand van referenties en het schetsen van concrete situaties kan je een potentiële werkgever duidelijk maken dat je deze menselijke vaardigheden bezit. Zulke zaken komen natuurlijk met ervaring, maar je kan ze ook opbouwen door met geroutineerde collega’s samen te werken, risico’s te nemen of je kandidaat te stellen voor uitdagende projecten.

4. Visie

Misschien mis je de goede jobs simpelweg omdat je niet in de juiste sector aan het zoeken bent. Te veel mensen kijken naar de job zelf, of erger nog naar de jobtitel. Focus op je vaardigheden en bekijk dan in welke sector je ze het best kan inzetten. Verlaat sectoren die het economisch moeilijk hebben en ga elders zoeken. Bedrijven staan zeker open voor een “overloper”, maar het is wel aan jou om hen te overtuigen waarom die switch kan werken.

5. Analytisch vermogen

Verkoopcijfers, webtraffic, return on investment, consumentengedrag … Over alles bestaan tegenwoordig statistieken. Vroeger was dit het terrein van cijferbeesten, maar tegenwoordig moet iedereen data kunnen interpreteren. Hoe meer je weet over de prestaties van je afdeling en van jezelf, hoe beter je ze kan optimaliseren. Er bestaan hierover massa’s cursussen, of je kan jezelf opleren.

6. Nieuwsgierigheid

Zet deze eigenschap niet op je cv, maar nieuwsgierig zijn kan je helpen om het gat in de jobmarkt te vinden. Iemand met een breed interesseveld zal mensen ontmoeten die hij anders nooit zou hebben gesproken. Pas als je traditionele paden verlaat, vind je de mooiste opportuniteiten.

7. Zelfvertrouwen

Werknemers die ondernemen en zich snel aanpassen, zullen kansen in de schoot geworpen krijgen. Word niet te afhankelijk van je huidige vaste job. Maak back-up plannen zodat je tegen een stootje kan als je bedrijf in moeilijkheden komt.

In dat opzicht kan even werkloos worden ook een zegen zijn. Je weet dan in ieder geval wat te doen ...

(mr) – Bron: money.usnews.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?