Hoe groen is jouw bedrijfswagen?
De helft van de Belgische bedrijfswagens is elektrisch óf hybride. Maar ook benzinewagens zijn weer populairder geworden...
Green skills is een verzamelterm voor alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om workflows en industriële processen duurzamer te maken. Deze competenties zijn vooral nuttig in sectoren die een directe link hebben met het klimaat, zoals de energiesector of logistiek en transport. Maar ook andere sectoren kunnen zeker en vast werknemers met groene vaardigheden gebruiken. De strijd tegen klimaatverandering vereist immers een collectieve inspanning.
De nood aan milieubewustzijn en duurzame kennis is overal voelbaar. Bedrijven gaan dan ook steeds vaker op zoek naar kandidaten die over een of meerdere van deze zeven green skills beschikken.
Lees meer: Groener werken voor groentjes
De regelgeving op het vlak van milieu is bijzonder complex. Inzicht in wetten en juridisch advies is dan ook een graag geziene competentie op de werkvloer. Met milieurechtadvocaten, duurzaamheidsadviseurs en klimaatbeleidsanalisten in het team vaart je bedrijf een groenere en eco-bewustere koers.
Met onze ecologische voetafdruk meten we hoe onze acties het milieu beïnvloeden. Van de CO2-uitstoot tijdens onze reizen tot het verbruik van lampen in huis. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken om die voetafdruk te verlagen, ook op de werkvloer. Geen wonder dat kennis van carbon footprinting – zoals dat in het Engels heet – een nuttige vaardigheid is op de arbeidsmarkt.
Ook het beheer van bedrijfsgebouwen vereist tegenwoordig een knap staaltje groene kennis. Denk bijvoorbeeld aan afvalverwerking en -vermindering, implementaties van duurzame materialen tijdens renovaties of optimalisatie van het energiegebruik. Groene bouwvaardigheden zijn een mooie toevoeging op je cv!
CHECK: Hoe groen wordt jouw job?
Begrijp je hoe zonne-energie werkt of heb je je toegelegd op windmolenparken? Dan is die groene job binnen handbereik! Heel wat bedrijven zetten in op hernieuwbare energie. Werknemers met inzicht in duurzame energieproductie zijn een waardevolle uitbreiding van het team en helpen de koolstofuitstoot van het bedrijf te verminderen.
Extra: Hoeveel verdien je in de sector energie & milieu?
Ook de landbouw- en voedselproductiesector hamert steeds vaker op duurzaamheid. Er is dan ook een toenemende vraag naar expertise in duurzame landbouwmethodes en knowhow op het vlak van permacultuur. Biologische boeren en vindingrijke ecologen worden warm onthaald op de arbeidsmarkt.
Data-analyse is al enkele jaren in opmars. Heel wat sectoren schakelen tegenwoordig datawetenschappers, -ingenieurs of -analisten in om klimaatgegevens in kaart te brengen. Ze spelen een cruciale rol bij de evaluatie van ecologische processen en sturen bij waar nodig. Een meerwaarde voor elk bedrijf.
Ontdek: Deze jobs zijn essentieel om opwarming klimaat te beperken
Milieubewustzijn is een soft skill en gaat dus eerder over gedrag dan om concrete technische kennis. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. Integendeel! Een gezonde portie milieubewustzijn is essentieel om te slagen in een klimaatgezind bedrijf. Sta je stil bij de impact van je acties op het milieu? Dan heb je een streepje voor.
Green skills zullen binnenkort onmisbaar zijn. Dringend tijd dus om die vaardigheden verder op te krikken. Zoek informatie op, volg online cursussen en staaf je kennis met concrete voorbeelden. Maar vergeet ook niet je soft skills, zoals creativiteit en aanpassingsvermogen, onder handen te nemen. Voor je het weet, scoor je een job in de groene onderneming van je dromen!
Lees ook: Hoe groen is jouw bedrijfswagen?
(ZINNIG) - Bron: The Muse
24 mei 2024De helft van de Belgische bedrijfswagens is elektrisch óf hybride. Maar ook benzinewagens zijn weer populairder geworden...
LinkedIn deed onderzoek naar de meest gegeerde hard en soft skills. En daar kwam een opmerkelijke conclusie uit naar voren ... Tijd voor een lijstje!
Wat doet duurzaamheid met de job bij de bank? “Onze rol wordt veel rijker.”
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Groen en digitaal, daarin ligt ook de toekomst in chemie en farma. De sector definieert 7 profielen die bij deze transitie een cruciale rol spelen.
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Duurzame en herbruikbare energie zijn de toekomst. Maar hoeveel valt er in deze sector eigenlijk te verdienen?
De energiesector is zowel een cruciale als een dynamische sector: van hernieuwbare energie en nieuwe technologie tot de klassieke energievoorziening.