Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Hoe groen wordt jouw job?

Duurzaamheid_cover
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Maar de impact van de vergroening gaat verder.

De cijfers komen uit de Green Skills Roadmap Flanders, een onderzoek van Trinomics in samenwerking met de Europese Commissie. In het algemeen wordt verwacht dat tegen 2030 ongeveer 26 procent van de banen aanzienlijke gevolgen ondervindt van de groene transitie, waarvoor ofwel verbeterde vaardigheden (16 procent), nieuwe en opkomende vaardigheden (4 procent) of extra banen (6 procent) nodig zijn.

De verwachtingen voor meer groene banen zijn het hoogst in de sectoren circulaire economie, nutsbedrijven en bouw, en in mindere mate in de verwerkende industrie. In deze sectoren is er behoefte aan alle soorten groene jobs en bijna alle banen in de sectoren zullen op de een of andere manier worden beïnvloed.

De groene transitie zal een aanzienlijke impact hebben op de transporttechnologieën, met toenemende elektrificatie van voertuigen en het gebruik van alternatieve brandstoffen. Werk je in de transportsector, dan zul je ook zeker de gevolgen daarvan voelen.

Lees ook: Wordt jouw bedrijfswagen elektrisch?

Om deze transitie mogelijk te maken, is de vergrijzing van de Vlaamse bevolking volgens Trinomics best een uitdaging, gelet op het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. 70 procent van de vrachtwagenchauffeurs is bovendien ouder dan 45 jaar.

De dienstensector, die verreweg de meeste banen vertegenwoordigt (ongeveer 80 procent van de Vlaamse werkgelegenheid), wordt verhoudingsgewijs het minst getroffen door de groene transitie. Al zal die ook deze sector aandoen. Denk hierbij aan jobs gelinkt aan groen beleid, zoals planning en ontwikkeling van ’groene’ normen, tot toezicht en inkoop.

“Veel van de diensten op het gebied van financiën, recht, architectuur, wetenschap, technische en ingenieursdiensten zullen belangrijke gevolgen ondervinden van de groene transitie”, klinkt het bij Trinomics. Er zijn ook opkomende beroepen op dit gebied, zoals milieuconsultants en auditors.

Extra: Drie keer meer vacatures voor chauffeurs dan geïnteresseerden

Green Deal

Vergroening is ook een kwestie van lange termijn. Met als overkoepelend doel om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken, legt de Green Deal vanuit de Europese Commissie een pakket aan beleidsinitiatieven op. Beleid en doelstellingen voor de groene transitie waarvan vele erg relevant zijn voor Vlaamse sectoren, zoals de industrie, de bouw, het transport en de agrovoedingssector.

Recent keurde het Europees Parlement een voorstel goed dat grote organisaties verplicht om te rapporteren over het respect voor mens en milieu bij hun onderaannemers en leveranciers. Kortom, als het gaat om duurzaamheid dan ligt de tijd van verre beloften en vage prognoses achter ons. Die ruimen nu plaats voor concrete doelstellingen en cijfers, met heel wat veranderende jobs.

Ontdek: Hoe duurzaam is de ingenieur?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

23 juni 2023
Anderen bekeken ook