Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 892

Volgende
Volgend artikel:

De 7 meest gevraagde ‘green skills’ van het moment

Hoe duurzaam is de ingenieur?

Hoe duurzaam is de ingenieur
Waar kunnen ingenieurs het verschil maken bij de zogenaamde SDG’s of Sustainable Development Goals? Ingenieursvereniging IE-Net vroeg het aan ongeveer 900 jonge ingenieurs in ons land.

Ook al associëren ingenieurs die SDG’s van de VN vooral met klimaat, zelf vindt 84% van hen dat ze vooral een rol kunnen spelen in industrie, innovatie en infrastructuur. Ook inzake betaalbare en duurzame energie ziet 80% voor zichzelf een hoofdrol weggelegd.

Die twee elementen (industrie, innovatie en infrastructuur én duurzame energie) blijken inzake duurzaamheid en SDG’s overigens ook dé prioriteiten te zijn voor het bedrijf waar ze zelf werkzaam zijn. Zowat de helft ziet zichzelf een rol spelen in klimaatactie en verantwoorde consumptie en productie.

Gespecialiseerde ingenieurs: hun job én loon?

Welke competenties?

Bij niet alle domeinen rond duurzaamheid ziet de ingenieur zichzelf een rol spelen. Voor hun mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 definieerde de Verenigde Naties indertijd 17 SDG’s of duurzaamheidsdoelen. Maar die zijn dus niet allemaal van tel voor ingenieurs.

Zo zien maar weinig ingenieurs (3%) voor zichzelf een essentiële taak weggelegd in het verminderen van de ongelijkheid. Ook in het bewerkstelligen van gendergelijkheid (5,5%) zien maar weinigen voor zichzelf een rol van betekenis.

Ontdek: Waar kom je als jonge ingenieur terecht?

Met welke competenties kunnen ingenieurs ten slotte het best bijdragen als het om duurzaamheidsdoelstellingen gaat? Daar spelen met name deze twee: probleemoplossend vermogen en kennis over duurzaamheid worden door bijna zes op tien ingenieurs naar voren geschoven. Zelf schatten ze (in het kader van SDG's) hun competenties als IT-kennis en sociale vaardigheden als het minst belangrijk in.

Op zoek naar een job als ingenieur? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(William Visterin)

8 februari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook