Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Job is één vijfde van ons geluk

Koffie met een smiley
Werk en zinvolle activiteit bevorderen ons geluksgevoel.
Gemiddeld bepaalt onze job zowat één vijfde van ons geluk. Maar bij zelfstandigen is dat aandeel drie keer groter dan bij ambtenaren.

De cijfers komen uit het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent, in samenwerking met HR-dienstverlener Securex en verzekeraar NN. In totaal namen 3.770 mensen deel aan de studie, waarvan 77 procent actieve bevolking.

Werk en zinvolle activiteit bevorderen ons geluksgevoel, zo blijkt. Want in vergelijking met werknemers en zelfstandigen zijn werkzoekenden en langdurig zieken een stuk minder gelukkig. Deze groep evalueert de algemene levenstevredenheid met een lage score van gemiddeld 4,9 op 10.

Zelfstandigen

Opvallend bij zelfstandigen is het grote gewicht van werktevredenheid op hun totale geluk, met een aandeel van 32 procent. Bij bedienden gaat dit om 19,8 procent, bij arbeiders 13,9 procent en bij ambtenaren om 9,4 procent. Vooral autonomie in ons werk heeft blijkbaar een grote invloed op onze werktevredenheid.

Als het bij een zelfstandige goed gaat op het werk, dan zal de positieve impact daarvan op zijn geluk een pak groter zijn dan bij bedienden, arbeiders en ambtenaren. Dit geldt natuurlijk ook in de omgekeerde richting. Gaat het slecht op het werk, dan weegt de negatieve impact op het geluk bij zelfstandigen ook harder door. “Gemiddeld kan men stellen dat met name zelfstandigen hun werk en privé minder scheiden”, stelt Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie van UGent.

Hoe meten?

Twee vragen toch. Eén is: hoe meet je dit? Geluk of subjectief welzijn werd voor dit onderzoek geanalyseerd op basis van de wetenschappelijke methode van de zogenaamde Cantril ladder, die onder meer ook instanties als OESO en EU gebruiken. Die meet de algemene levenstevredenheid.

En tweede vraag: is de impact van ons werk groot? Lieven Annemans vindt van wel: “Als we weten dat ongeveer 30 tot 50 procent van ons geluk verklaard wordt door genetische factoren, en er dus nog ongeveer 60 procent overblijft voor alle andere factoren, dan kunnen we stellen dat een aandeel van 32 procent bij zelfstandigen in hun geluk bijvoorbeeld behoorlijk groot is.”

Het positieve nieuws is, volgens Annemans, tenslotte ook wel dat ons geluk door verschillende factoren bepaald wordt. “Dat zorgt ervoor dat je de balans kan vinden door ook rekening te houden met andere factoren zoals je sociale relaties of je gezondheid.”

(wv) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook