Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 941

Volgende

De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

levenslang bijleren
Zij die vroeger opgelucht waren dat hun schooltijd éindelijk voltooid verleden tijd was, houden we graag bij de les. Het leven is één grote leerschool en die school is wel degelijk cool. Levenslang leren is een must, maar hoe hou je dat levenslang vol?

Leren kun je leren

Wie levenslang leert, zorgt goed voor zichzelf. Het stimuleert je persoonlijke ontwikkeling, scherpt je professionele vaardigheden aan en maakt het leven gewoon erg boeiend. Of je nu avondonderwijs volgt, aan een workshop deelneemt of het gewoon allemaal autodidactisch zélf doet… het maakt niet uit.

Alles hangt af van hoe je leert… en dat kun je leren. Met deze 3 trucs blijf je met plezier levenslang (bij)leren.

Truc 1: Wees de spons en niet de papegaai

Je bent geen papegaai: leren is zoveel meer dan mantragewijs feiten, data en formules memoriseren. Het is ook jezelf verdiepen in een boeiend onderwerp of interessante vaardigheid. Durf kritisch te denken en probeer te begrijpen waarom iets is zoals het is. Sta open voor nieuwe meningen en inzichten en neem alle informatie als een spons in je op.

Domme vragen bestaan niet, alleen maar goede antwoorden. Levenslang leren zorgt voor het noodzakelijke voedsel voor de geest dat hongerig is naar kennis. Het houdt je mentaal fit en gezond.

Truc 2: Kies je eigen manier

Niet zozeer wat je leert is belangrijk, maar wel hóe je leert. Zorg ervoor dat je een methode kiest die jou wel ligt, want wanneer je de manier van lesgeven leuk vindt, onthoud je alles beter. Hou je van een theoretische manier van lesgeven of meer van een praktische aanpak? Groepslessen of een privéleraar? Of zoek je het liever allemaal zelf uit? Internet zorgt in dat geval alvast voor een eindeloze bron van nieuwe kennis en praktische tutorials.

Ook wie gewoon online surft, kan op korte tijd heel wat bijleren. Doe de test en klik een uurtje door op alle interessante weetjes en informatie die je online tegenkomt… Ontspannend én leerrijk!

Truc 3: Leerling wordt leraar wordt leerling

Probeer met je verworven kennis ook anderen iets bij te brengen. Je bent zowel een levenslange leerling als een levenslange leraar. Door de feedback en de interactie met de ander leer je ook weer heel wat bij. Het geeft jou bovendien een goed gevoel om je knowhow met iemand anders te delen.

Gewoon doen!

Heb jij ook zo’n bucketlist met cursussen of lessen die je ooit eens zou willen volgen? Of wil je al lang iets uitproberen of ontdekken? Just do it! Levenslang leren is het mooiste cadeau aan jezelf en je wordt er nog slimmer, handiger, mooier en gelukkiger van. Wat hebben we geleerd vandaag?

(mr)

25 juni 2020
Anderen bekeken ook