Sollicitatietips
Vorige

1 van 214

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Zeg nooit zomaar 'nee' tegen een headhunter

Nee tegen headhunter
Heb je het soms ook gehad met recruiters of headhunters die jou ongevraagd online benaderen met een interessante jobaanbieding, zélfs als je al een job hebt? Zeg toch maar niet meteen “nee” want een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan je professionele leven voorgoed veranderen…

Vraag en aanbod

Voor werkzoekenden met de juiste competenties zijn het gouden tijden: de vacaturemarkt boomt als nooit tevoren en er zijn heel wat mogelijkheden voor zij die een carrièreswitch overwegen. Toch betekent dit niet dat de vacatures makkelijk ingevuld raken. De reden hiervoor is dat de vraag naar geschikt personeel simpelweg hoger is dan het aanbod.

Deze krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat recruiters en headhunters op een andere manier de juiste kandidaten moeten vinden. Eén van die manieren is het benaderen van werknemers die de specifieke jobfunctie al uitoefenen.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!

Geen toeval

Het online benaderen en contacteren van werknemers - bijvoorbeeld via mail of via het sociale netwerk LinkedIn - gebeurt steeds vaker en in steeds meer sectoren: waar headhunters vroeger vooral in de IT-sector actief waren, gebeurt het nu in zo goed als alle beroepssectoren.

Voor werknemers die best tevreden zijn met hun job kan zo’n kennismakingsbericht zowel vleiend als vervelend en zelfs spammerig overkomen. Toch doe je er goed aan om die berichten niet automatisch te deleten of naar de spamfolder te verbannen.

De headhunter contacteert jou natuurlijk niet zomaar want wie gecontacteerd wordt, heeft vaak het juiste profiel voor een specifieke vacature. En of je nu wel of niet tevreden bent op je huidige job: eens luisteren naar het voorstel kan nooit kwaad.

Extra: Hoe screen je het best een vacature?

Groen gras?

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan best verhelderend zijn en voor de nodige inzichten zorgen. Zo kun je hieruit ontdekken dat er ergens anders misschien wel betere arbeidsvoorwaarden en toekomstmogelijkheden zijn dan die in je huidige job. Langs de andere kant kun je natuurlijk ook inzien dat het gras aan de overkant niet per se groener is en dat je best tevreden mag zijn met je huidige werkgever…

Weet dat het ook interessant kan zijn om in contact te blijven met de recruiter: mocht je na verloop van tijd alsnog op zoek zijn naar een nieuwe professionele uitdaging, dan kan hij of zij jou misschien wel aan een nieuwe job helpen.

10 signalen: tijd voor een nieuwe job!

Vragen staat vrij

Maar vooraleer je een gesprek of online meeting inplant, zoek je best eerst uit of het wel effectief de moeite loont. Stel gerust veel vragen om dat in te schatten. Over welk bedrijf gaat het? Wat houdt de jobfunctie exact in? Wat zijn de loonvoorwaarden? Hoe zit het met de werk-privébalans en wat zijn de toekomstmogelijkheden?

Surf vooral naar de website van het bedrijf in kwestie en volg je buikgevoel. Wanneer dat goed zit, kan je met een open geest en een gerust gevoel vrijblijvend luisteren naar zijn of haar voorstel.

Hoe antwoorden op een jobaanbod? 4 voorbeelden

(fd)

21 december 2022
Anderen bekeken ook